Šta treba da znaš pre nego što detetu kupiš hrčka

hrčak
Šta treba da znaš pre kupovine hrčka, Foto: - / Ardea / Profimedia

Hrčak je idealan kućni ljubimac zato što je zabavan i ne zahteva mnogo prostora. Ipak, pre nego što se odlučite da ga kupite svom detetu za kućnog ljubimca, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da znate.

Postoje dve vrste koji mogu biti ljubimci: sirijski (zlatni) hrčak i sibirski (patuljasti) hrčak. Sirijski hrčci po prirodi vole samoću. Ove dve vrste ne bi trebalo spajati nakon što navrše 10 nedelja starosti. Ako to učinite, neprekidno će se svađati.

Hrčci mogu biti zanimljivi deci, ali uvek treba biti na oprezu. Dete ga može grubo uhvatiti ili čak baciti. Hrčak ujeda ukoliko se uplaši ili naglo probudi. Zbog toga bi deca mlađa od osam godina trebala provoditi vreme s ovom životinjom samo pod nadzorom roditelja.

Uglavnom jede žitarice, semenke, povrće (npr. zelena salata, šargarepa, spanaći sl.) i voće (npr. jabuke). Uvek mu morate davati svežu i pitku vodu. Nikada ga nemojte hraniti lukom, bombonama, čokoladom ili brzom hranom.

Hrčci su skloni bolestima poput amiloidoze (bolesti bubrega) i kongestivnog zatajenja srca. Osetljivi su na bakterije koje uzrokuju dijareju i dehidrataciju. Treba pažljivo postupati s bolesnim hrčkom jer se neki sojevi bakterija mogu proširiti na ljude.

Kavez smestite dalje od direktne sunčeve svetlosti ili izvora toplote. Naravno, treba ga redovno i čistiti. Zubi hrčka ne prestaju rasti pa biste mu trebali pružiti dovoljno materijala za glodanje.

Kao što je ranije spomenuto, hrčci se lako uplaše. Iznenadni pokreti i glasni zvukovi mogu ih uznemiriti. Od stresa se mogu razboleti.

Ukoliko imate psa ili mačku, poduzmite sve potrebne mere predostrožnosti kako hrčak ne bi došao u opasnost. Držite ga u kavezu ili odvojenoj prostoriji. On je malih dimenzija i druge životinje ga mogu videti kao plen, prenosi Lifestyle.ba.

***

Bonus video: Levoruki ljudi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram