Šta je važnije za uspeh dece od dobrih ocena

Foto: Shutterstock

Istraživanje Harvard Grant Study trajalo je 75 godina kako bi otkrili od čega zavise sreća i uspeh. Njihov zaključak je da su presudne dve stvari: ljubav i radna etika. Iako je to manje ili više očigledno, važno je deca imaju zadatke zbog kojih će verovatno uspeti u budućnosti.

Prema Džuli Litkot-Hajms, autorki knjige „How to Raise an Adult“ zadaci pomažu deci da razviju određeni stav koji može dovesti do toga da preuzimaju odgovornost kada bude potrebno, piše RTL.

Ovaj kvalitet je koristan kada dete ima grupne projekte u školi, na fakultetu i uopšteno je dobar stav o radu. Oni koji su naučili preuzeti inicijativu od detinjstva imaju veću šansu da budu vođe.

Kada dete vidi da njegovi postupci vode do određenog ishoda i razume vezu „delovanje-posledica“ otvoriće celu mrežu aktivnosti kao što su razmišljanje, planiranje, traženje, pokušaji, neuspesi i uspesi. Daje detetu više prostora za stvaranje iskustva. A obavljanje poslova pruža im više kontrole nad drugim vrlo značajnim područjem života.

Foto:Shutterstock

Zadaci su delovi svakodnevnog života koje je nemoguće izbeći. A štititi dete od kućnih poslova i stvarati zavisnički način razmišljanja na kraju nanosi detetu veću štetu.

Kao što je spomenula Džuli Litkot-Hajms roditelji ne bi trebalo sav trud da ulože u dobre ocene, već i na formiranje određenih navika, veština i razmišljanja. To će im pomoći da što više napreduju u životu. To stvara sposobnost postavljanja prioriteta, ali i realizaciju bez odlaganja.

Litkot-Hajms kaže da traženje deteta da pomogne s pranjem posuđa, iznošenjem smeća ili prljavim vešom pomaže deci da se nauče realizaciji. Kad namjrno izolujemo decu od poslova, ne dopuštamo im da razviju radnu etiku potrebnu ne samo u školi ili na poslu, već i u životu. Ovo će iskustvo vašem detetu dati pozitivan osećaj da je produktivno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram