Omiljena nastavnica u Srbiji objasnila je kratko i jasno zašto su nam deca nevaspitana – istina će zaboleti

Beba i porodica 05. okt 202316:38 > 07. okt 2023 20:01

Britka, duhovita, drugačija.

Naša deca žive u najboljem vremenu, jer deci je uvek njihovo vreme najbolje, kao što je nama bilo naše, pa će tako biti i svakoj narednoj generaciji. Potrebno je da decu pustimo da izađu iz staklenog zvona, da budu slobodna, da greše, da se razlikuju, da znaju da ne moraju uvek i u svemu biti prvi, priča u novoj Mamazjaniji Danijela Kvas, najpopularnija, i jedna od najboljih profesorki srpskog jezika, književnica i mama dvoje dece.

Poslednje tri godine za srpsko školstvo bile su turbulentne, teške, naporne, ali i tragične. Pandemija, koliko god lošeg da je izazvala, ipak je iznedrila i nešto dobro, upoznali smo nova lica, koja su donela ohrabrenje u bolje sutra, a sa „školom na daljinu“, to je učinila Danijela, koju su sami učenici primetili i izdvojili iz mase, a čijoj popularnosti je doprineo specifičan metod prenošenja gradiva, neposredan odnos sa đacima, ali i velika ljubav prema poslu kojim se bavi, koju prenosi na decu i ona je osećaju.

Danijela Kvas Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zašto je važno da školi vratimo dozvolu da vaspitava?

Koliko deca danas samoinicijativno čitaju i pišu?

Zašto su roditelji u zabludi kada misle da su im deca u većoj opasnosti nego što su to bile ranije generacije?

Koje su najučinkovitije metode rada sa decom?

Danijela Kvas Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zašto nije pametno imati privatne časove iz gotovo svakog predmeta?

Zašto je zdravo da učenici ponekad dobiju i jedinicu, dvojku, trojku?

Šta ne štima u prosvetnom sistemu Srbije i zašto ne učimo na svojim greškama?

Zašto su roditelji danas opsednuti dečjim ocenama i uspehom i kada su ova dva parametra dobila prioritet nad svim ostalim?

Kako da deci obezbedimo više slobodnog vremena i da ih ne zatrpavamo domaćim zadacima?

Danijela Kvas Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

O „trulom“ obrazovnom sistemu punom rupa i o nadležnima koji iznova uvode nove mere u prosvetu, umesto da se konsultuju sa onima koji svakodnevno rade sa decom u školama, o vaspitanju koje je danas delimično virtuelno, o roditeljima koji nemaju vremena da pomažu u učenju i domaćim zadacima, ali su ubeđeni da njihova deca moraju biti vukovci i da je petica jedino merilo znanja i kvaliteta, iako je često poklonjena, a svaka niža ocena je nedopustiva, pa čak i kad je realna, priča Danijela, profesorka sa bogatim iskustvom u radu sa učenicima u osnovnim i srednjim školama, iz čijih knjiga recitacija ne izvlače samo deca brojne pouke, već i mame i tate, koji za knjigu nađu vremena.

Danijela Kvas, Ana Marković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a epizode će na ostalim platformama biti dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova Video i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta.