Mamazjanija o zdravoj ishrani dece: Nije strašno dati im fast food, ali pre toga, postavite sebi ova 3 pitanja

O pravilnoj, zdravoj ishrani naše dece, od „bebećeg“ uzrasta do adolescentnog doba, u novoj Mamazjaniji govore Teodora Marinković, diplomirana nutricionistkinja i sertfikovana dečja nutricionistkinja i dr Saša Milićević, specijalista pedijatrije.

Čini se, da već sa rođenjem deteta, od prvog momenta, kreću i razmišljanja i nedoumice oko zdrave ishrane, a dileme traju dok ono ne odraste. U moru ponuda koje u današnje vreme imamo na tržištu hrane, iznova postavljamo pitanje: Kako izabrati najbolje za dete. Teodora i Saša, objašnjavaju nam neka od pravila zdrave ishrane, uz koja dete nikad neće biti gladno, unosiće sve neophodne minerale i vitamine u organizam, smanjiće potrebu za unosom slatkiša i sokova, a u odraslom dobu neće biti problema sa viškom kilograma, srčanim smetnjama, bolovima u kičmi i mnogim drugim koje gojaznost i nezdrava ishrana sa sobom nose.

Koliko je slatkiša i „grickalica“ dozvoljeno, da detetu ne ugroze zdravlje?

Kako decu zaštititi od brze hrane koja nas „napada“ sa svih strana?

Šta sadrže zdravi obroci i koliko puta dnevno dete treba da jede?

Zašto se u moderno doba, sa sve većom ponudom u ishrani, borimo sa epidemijom dečje gojaznosti?

Kako se kod deteta razvijaju navike u zdravoj ishrani?

Zašto je gojaznost bolest zavisnosti i kako je moguće da se javlja kod dece u najranijem uzrastu?

Na ova, ali i na mnoga druga pitanja, naši gosti pokušali su da daju odgovore, koji će decu spasiti gojaznosti i svih zdravstvenih fizičkih, ali i psiho-socijalnih posledica, koje ovaj problem rađa. Objasnili su i da je velika odgovornost u ishrani dece na roditeljima, koji moraju imati kontrolu nad dečjim obrocima, bar dok ona ne završe osnovnu školu.

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a epizode će na ostalim platformama biti dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova Video i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta.