Kalina Kovačević: „Oba moja porođaja su bila ekstremno traumatična i teška“

Foto: Nova.rs/Video

"Ma ne moram ja ništa da znam."

Da porođaj može biti ujedno predivno, neprocenjivo, ali i traumatično iskustvo, svedoče gošće nove Mamazjanije, kantautorka Ana Štajdohar, mama dečaka i devojčice i glumica Kalina Kovačević, koja je mama dve ćerke.

Kalinine dve devojčice danas su zdrave i nasmejane, kao i njihova mama, kojoj je nakon prvog porođaja život bio ugrožen, ali nije dozvolila da njena mezimica raste sama i rodila joj je sestru, čije je prevremeno rođenje i oporavak bio komplikovan. Ipak, danas uživa sa svoja dva blaga, bez obzira na teške momente kroz koje su prošle.

„Nažalost moja oba porođaja su bila ekstremno traumatična i teška, ali da me pitate da li bih još rađala, da, rađala bih. Ne dozvoljavam da me te stvari poremete“, rekla je Kalina u Mamazjaniji.

Ona je pričala koliko je podrška društva važna nakon porođaja.

„Nakon porođaja hormoni i vi ste neuračunljivi. Društvo i zaposleni nemaju razumevanja za žene koje su u drugom stanju, mnoge od njih budu i u post porođajnoj depresiji, što je normalna stvar, samo je kod nas neka tabu tema.“

Kalina je govorila o srpskim porodilištima i o propustima u zdravstvenom sistemu.

„Sigurno je da vas u porodilištima neće dočekati med i mleko, na to se odmah pipremite i na lošu higijenu, to mogu da potpišem, ali ono što je bitno jeste da imate podršku i u organizacionom smislu i psihički od strane vaših najbližih.“

„Očekuje se da vi sve znate. Idite kod doktora tog i tog na tom i tom. Kao da ja sve moram da znam. Ma ne moram ja ništa da znam. Tu moraju da postoje ljudi koji će da vode računa o meni, kao porodilji i o mom tek rođenom detetu. U ovom slučaju dete ima dva meseca i tek je došlo u moje naručje i ja moram da obavim sve te preglede, vi ne znate koliko će ti pregledi i taj period da traje. Kod nekoga se završi sa tim pregledom, kod nekog, kao u slučaju moje ćerke, traje dve godine, neki pregledi će trajati i do pete godine. Hoću da vam kažem da se ništa ne olakšava, nego vam se sve bukvalno otežava“, zaključila je Kalina.

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a epizode će na ostalim platformama biti dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova Video i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

***

Bonus video: Ana i Kalina u podcast-u Mamazjanija o najlepšim i najtežim danima u kojima su rodile svoju decu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram