„Roditelji dovedu dete na terapiju, a njemu ne treba terapija – treba mu detinjstvo“: Priča psihološkinje Milene Buđevac koja će vas otrezniti

Ako ste kao roditelj svesni svake greške, na putu ste da je ispravite i više ne ponavljate.

Kako u jedan dan sve da stane? Obaveze i imperativi koji se postavljaju pred današnje roditelje dovode do pregorevanja, a osim snage, energije i volje, oduzimaju slobodno vreme, koje bi mame i tate trebalo da provode sa svojom decom. Hoćemo da budemo savršeni na svim poljima, da deci damo dobar model ponašanja i odnosa prema životu i preprekama koje pred nas postavlja, ali i da ih ne zanemarujemo, da za njih uvek imamo vremena, što je uglavnom nemoguće, objašnjava Milena Buđevac, poznata psihološkinja i dečja psihoterapeutkinja u novoj epizodi našeg podkasta.

Milena Buđevac Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije na ostalim platformama biće dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Milena Buđevac Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Uz Plazma Šejk (Plazma Shake) Bambijeve Plazmastičarnice, od Milene smo čuli brojne dragocene savete kako da ispravimo greške koje nesvesno, svakodnevno, kao roditelji pravimo. Naša sagovornica, koja ima dugogodišnje iskustvo u radu sa porodicama, odnosima između roditelja i dece, otkriva da je najmlađima najteže, ako su mame i tate narcisoidni i pred njih postavljaju visoka očekivanja, a takođe objašnjava kako prezaštićenost može dete dovesti do terapije.

Milena Buđevac Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Koje su najčešće greške savremenih roditelja i kako ih ispraviti i ne ponavljati?

Zašto je ponekad bolje viknuti na dete, nego ga ignorisati?

Kako svađa može biti zdrava?

Šta nam govori povučenost deteta?

Zašto ne smemo da prezaštitimo dete?

Milena Buđevac Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Šta znači biti „loš“ roditelj?

Koje rečenice nikada ne bismo smeli da izgovorimo pred decom?

Milena Buđevac i Ana Marković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Razgovor sa Milenom je svojevrsna seansa, pa čak i tokom snimanja emisije, a njene preporuke treba svi da čujemo. U osvrtu na roditeljske greške, ističe da ne postoji nepogrešivost u odgajanju dece, a da kod nje na terapiju dolaze upravo oni koji su među najboljima, baš zato što su svoje pogrešne poteze osvestili i žele da rade na njima. U novoj Mamazjaniji otkrićete da niste jedini koji nailaze na zidove u borbi sa vremenom i perfektinm roditeljstvom, ali i da je surova pravila, ponekad, pametnije zaobići.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta.