Regionalni osnivač Mense otkrio kada deci dozvoliti igrice

onlajn nastava
Foto: Profimedia

Doktor Ranko Rajović, osnivač Mense u ovom regionu i autor NTC programa učenja, pričao je o onlajn nastavi u jutarnjem programu „Probudi se“ Televizije NOVA S.

I mada je još uvek neizvesno kako će izgledari naredna školska godina, velike su šanse da će se učiti na daljinu, preko računara i interneta.

„To je užno zlo, najbolje je da deca idu u školu. Dobio sma podatke da 30 odsto dece za ovo vreme dok je trajala onlajn nastava nije radilo ništa. Oni su pored laptopa, ali rade nešto što im je zanimljivije. Želja nam je da napravimo nastavu koja će deci biti interesantna.“

Kazao je i kako moramo da se spremimo na najgori scenario, iako se nadamo da neće biti gore.

„Kretanje je jako važno, posebno deci u razvoju. Ne smemo da dozvolimo da nam deca sede sedam, osam sati i gledaju u ekran. Živa bića koja se ne kreću su biljke, one nemaju neurone, a mozak se razvija u pokretu. Dete mora da otkriva dok uči. Mi spremamo decu za zanimanja koja ne postoje… Zato onlajn nastavu moramo da pravimo tako da deea traže još“, kazao je Rajović.

Istakao je i da je nevolja sa onlajn nastavom kod đaka prvaka.

Pročitajte još:

„Deca u vrtiću razviju finu motoriku, nauče da drže olovku, ali znaju da je prvi dan u školi nešto važno, a sdaje špitanje da li će ga iskusiti. Mnogi to pamte ceo život, a sada će videti nekog na ekranu. Zato moraju roditelji da se potrude da budu kreativni. Mi imamo NTC besplatne savete onlajn šta da rade i u vožnji i u kući i kako da prave poligone po kući da se dete zanima, ne sama da trči po kući.“

Na pitanje kako da se i roditelji prilagode novonastaloj situaciji, kazaoje da su tu metode rada, da treba deci pojačati koncentraciju.

„Mnogi se žale da posle 10 minuta nemaju koncentraciju, a to je jer nema kretanja. Sve se deci ispunjava, daje mu se odmah rešenje za dosadu – igrice, TV, ne zna samo da reši dosadu. Roditelji mogu da s malom decom igraju Ne ljuti se čoveče, sa starijom karte, jamb, šah, da dete razvija duboku pažnju i da se ukine preterano gledanje TV-a i igrica“, kazao je Rajović i za kraj dodao da je svojoj deci dozvolio igrice od pete godine pola sata dnevno, uz obavezno trčanje i igranje po parku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram