Ispovest hrabre Milice važna je za svaku mamu

Foto: TV Nova S

Milica Marković, učesnica popularnog kviza "Potera", otvoreno i javno govori o postporođajnoj depresiji. Ona je to učinila i na javnom servisu, kada je bila deo specijalne, praznične epizode kviza - a sada je svoju priču podelila i u emisiji "Među nama".

Ispovest Milice Marković o postporođajnoj depresiji važna je za sve žene, jer je u pitanju tema okružena tišinom.

A postporođajna depresija je stvarna, od nje boluje svaka peta porodilja, poručuje Milica Marković.

Milicu je nakon rođenja drugog deteta potresla očeva bolest, a kasnije i smrt.

„Ustajem ujutru i ne znam da li da se ubijem ili da se umijem. Pre sam bila vesela, puna snage, nije mi trebao alarm da se probudim ujutru. Uživala sam u životu. Ali, organizam počne da otkazuje usled svih tih stresova“, rekla je u emisiji „Među nama“.

Otvoreno je opisala i crne misli koje je imala.

„Nekad pomislim, sreća što živim na drugom spratu, jer da živim na osmom, ja bih skočila. Imala sam situaciju kad sam otišla u banju, na terapiju za ruke, koje su me 10 meseci bolele. U toku noći mi se javila misao da bih mogla da izađem iz sobe, skočim u najdublji bazen i skratim muke. Jer, za mene ništa nije postojalo, osim taj bol i želja da se prekine“, govori Milica.

Njoj su pomogli antidepresivi i terapija. Tatjana Vešović, ginekološkinja, ukazala je da sistem ne prepoznaje bolesti žena.

Naš mentalitet, patrijahalno vaspitanje i strah doprinose neinformisanju mama.

Pogledajte šta su još Milica i dr Vešović govorile u emisiji „Među nama“.

Gde potražiti pomoć

Psihocentrala

Crnogorska 2/16, Savski Venac, Beograd

Telefon: 064 2288885

Email: [email protected]

Psihocentrala je psihoedukativna organizacija nastala zalaganjem grupe profesionalaca i entuzijasta okupljenih oko zajedničkog cilja da unaprede mentalno zdravlje nacije. Na sajtu https://www.psihocentrala.com nalazi se spisak institucija u Srbiji koje koje imaju zaposlene lekare specijaliste psihijatrije ili neuropsihijatrije, pomoć pri izboru psihoterapeuta ili psihologa, kao i “prvu pomoć” u borbi s depresijom.

Centar Srce

Telefon: 0800-300-303

Email: [email protected].

Centar “Srce” sa sedištem u Novom Sadu je volonterska, nevladina, neprofitna organizacija koja se bavi pružanjem emotivne podrške osobama u krizi i prevencijom samoubistva. Radno vreme je 17 do 23, svi pozivi su anonimni i pomoć je besplatna. Na sajtu www.centarsrce.org se može naći dosta informacija i za osobe koje razmišljaju o samobistvu i za one koji žele nekom da pomognu, a postoji i android aplikacija centarsrce koja služi kao podrška, ali sadrži i lični plan podrške.

Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević

Višegradska 26, Beograd

Centrala 011/3636400

Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva

Telefon: 011/7777000

Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva otvorena je u Klinici za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević. Na telefonski broj 011/7777000 mogu se javiti oni koji pomišljaju na samoubistvo ili njihova porodica, a sa njima će razgovarati stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja – psihijatri, psiholozi, socijalni radnici. Svi pozivi su anonimni.

Institut za mentalno zdravlje

Palmotićeva 37, Beograd; telefon: 011/3307 500

Paunova 2; telefon: 011/2666 166, 011/2664 555

Institut za mentalno zdravlje je visokospecijalizovana ustanova koja obavlja bolničku i vanbolničku delatnost iz oblasti zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja, psihijatrije odraslih, psihijatrije razvojnog doba, psihijatrije starih osoba, bolesti zavisnosti, neuropsihologije, epileptologije, kliničke neurofiziologije i psihofarmakologije.

***

Bonus video: Dan majke trojki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram