Šta podrazumeva lečenje depresije

Foto:shutterstock

Poremećaj sna, nagle i česte promene raspoloženja i „uzburkanost“ svih emocija i hormona, mogu biti osnovni znaci koji će pokazati da je u pitanju stanje depresije. U 21. veku veliki broj ljudi se susreće sa ovim problemom, što je prouzrokovano kako unutrašnjim faktorima koji polaze od same ličnosti, tako i svim spoljašnjim okolnostima koje su izvan pojedinačnog uticaja – kao što su ekonomska kriza, pandemija i različite druge pojave.

Pravo pitanje jeste, koji je siguran put za lečenje depresije? Postoji velilki broj odgovora, ali u najvećoj meri sve zavisi od konkretnog psihičkog i fizičkog stanja osobe, kao i spremnosti da se depresija prevaziđe. Tu je određeni broj mogućih opcija, kao što je upotreba različitih farmaceutskih proizvoda i lekova na biljnoj bazi, zatim odlazak kod neurologa, razgovori sa drugim stručnjacima u ovoj oblasti i slično.

Načini na koje se može lečiti depresija

Ne mora svaka povremena promena raspoloženja i osećaj stresa, kao i nelagodnosti da signaliziraju vreme za lečenje depresije. Ali, ukoliko se radi o kontinuiranim simptomima koji se pojavljuju sve češće, i učestalim ponavljanjem sa uvećavanjem efekata, osećajem pritiska u grudima i nemogućnosti saradnje i razgovora, onda je najbolje da se poseti neurolog ili drugi profesionalac u ovoj oblasti, kao i primeni adekvatna terapija.

Sama reč depresija ima poreklo koje prevođenjem znači potiskivanje i udubljivanje, pa je jasno da se radi o vrlo ozbiljnom poremećaju, koji može prouzrokovati brojne posledice po zdravlje i život ljudi.

Najčešće se preporučuju različite vrste antidepresiva za lečenje depresije, u zavisnosti od intenziteta pojave i već stvorenih posledica, koji se moraju piti bez prekida kako bi imali pravo dejstvo.

Naravno, podrazumeva se da se svaka vrsta terapije za lečenje depresije uzima u skladu sa preporukom lekara. Najbolje dejstvo dobija se u kombinaciji psihoterapija sa farmaceutskim proizvodima – lekovima i drugim medikamentima.

Neurolog – doktor koji može efikasno pomoći

Bilo da je u pitanju problem sa depresijom koji je u vezi sa čestim nesvesticama, glavoboljom, osećajem slabosti i anksioznosti, poželjno je da se poseti najbliži neurolog. U pitanju je doktor koji će detaljno proučiti i analizirati da li postoji određeni neurološki problem, odnosno disbalans u funkcijama nervnog sistema.

Ispitivanje stanja mozga i kičmene moždine, zatim procesa pamćenja, razmišljanja i uvid u rad krvnih sudova može se vršiti na više različitih načina, što će neurolog utvrditi nakon pregleda.

Dostignuća savremene tehnike i tehnologije omogućila su razvoj brojnih uređaja – ultrazvuka, skenera i drugih aparata, čime je obezbeđen direktan uvid u stanje svakog krvnog suda, ćelije nervnog sistema i praćenje njihovih funkcija.

Neurolog proverava postojanje problema u mišićnim aktivnostima, sa fokusom na centralni nervni sistem i krvotok mišićne muskulature. Zbog toga je veoma bliska grana medicine psihijatrija sa neurologijom. Iako uzrok depresije ne mora da bude direktno neurološke prirode, postoji određeni stepen verovatnoće da se mnoge posledice manifestuju na rad mozga i kompletno stanje organizma.

Lečenje depresije zahteva određeno vreme, strpljenje i spremnost na to da se potraži pomoć. Da bi se prihvatila pomoć od neurologa, psihijatra ili drugog lekara, važno je prvenstveno pokazati motivaciju i otvorenost za promene na bolje, lepše dane i nove uspehe.

Tek kada se razvije svest o postojanju problema, moguće je prihvatiti pomoć i rešenje, jer to već pola pređenog puta za otklanjanje anksioznosti i depresije.

***

Bonus video: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram