Razbijamo mitove o trudnoći: Šta smeju trudnice, a šta ne

mitovi o trudnoći
Foto: Kirill Ryzhov / Panthermedia / Profimedia

Trudna žena ne sme da farba kosu jer to nije dobro za bebu, ne treba ni da pije suplemente, a ni lekovi nisu preporučljivi… Koji sve mitovi o trudnoći postoje i ima li istine u njima, za Zadovoljnu priča ginekološkinja Mima Fazlagić.

Trudnoću ne zovu tek tako drugo stanje – ona donosi mnogo toga novog za buduću mamu. Mama svakako u tih devet meseci treba da pazi i na sebe i na bebu, ali čini se da je previše zabluda o tome šta trudna žena sme, a šta ne.

Lekovi

Za početak dr Mima Fazlagić govori kakva je situacija s lekovima, tj. smeju li trudnice da piju lekove ili to nikako nije preporučljivo.

„Trudnica bilo koji lek uzima u dogovoru s lekarom i on joj svakako neće dati nešto što nije preporučljivo za njih. Dakle, ako ne uzimate ništa na svoju ruku, ne treba da se brinete, već da se vodite savetima stručnjaka“, kaže ginekološkinja Mima Fazlagić.

Doktorka kaže i da lekari tačno znaju koji antibiotici i lekovi jesu preporučeni za trudnice i da je zapravo vrlo mali broj lekova koji su im striktno zabranjeni, iako mnogi misle suprotno.

„Ono što je dozvoljeno može da se uzima u svim trimestrima. Što se tiče vitamina i suplemenata, ništa nije strogo zabranjeno. S druge strane, trudnicama se ponešto i preporučuje od suplemenata, poput folne kiseline.“

Doktorka kaže i da one trudnice koji bi zarad jačeg imuniteta da uzimaju vitamin D, C, kompleks vitamina B mogu to da čine i da lekari nekad to i preporučuju, s tim što se treba voditi smernicama za upotrebu i savetom stručnjaka.

Čajevi

Neretko čujemo da pojedini čajevi nisu dobri za trudnice, da mogu da izazovu komplikacije ili čak krvarenje.

„Sve što je biljka po pravilu ne škodi trudnicama. Postoje preporuke za neke čajeve da malo manje prijaju trudnicama, ali ne postoji ništa što je tog tipa strogo zabranjeno. Tačno je da trudnicama ne preporučujemo da jedu sirovo meso i teške masne sireve, ali čaj, umereno, po potrebi i želji ne bi trebalo da škodi. Sve što čini normalan život ne može da našteti trudnici.“

Farbanje kose

„Ja obično mojim ženama kažem – pogledajte kako izgledaju holivudske glumice, a kod nas govore kako trudne žene ne treba da farbaju kosu, da se depiliraju, ali da treba da jedu za dvoje i leže. To je katastrofa. Trudnoća je zdravlje, dakle, žena treba da poštuje svoje telo, da se ponaša prirodno i normalno, da radi ono što joj godi“, kaže dr Fazlagić.

Ona kaže da sve što se nanosi na kožu moralo bi da uđe u cirkulaciju, pa odatle u jetru, pa odatle u uterus, pa kroz posteljicu, pa do bebe – da bi bilo ikakve štete, što je skoro nemoguće.

„Ako pak imate kožnih problema ili koristite neke kreme za kožu, poput kortikosteroida, i to je dozvoljeno, ali naravno, po preporuci lekara.“

Epilacija

S druge strane, doktorka kaže da pojedini tretmani ulepšavanja ne treba da se rade tokom trudnoće, poput epliacije, tj. trajnog uklanjanja dlačica laserom.

„To u salonima znaju i neće da rade te tretmane trudnicama. Poenta je u tome što je ženino telo izmenjeno zbog hormona tootkom trudnoće i može da drugačije reaguje na neki tretman nego što bi inače. Dakle, tretman ima drugačije dejstvo nego kad žena nije trudna.“

Stoga, elpilacija, maderoterapija i slični zahvati nikako nisu preporučljivi trudnicama i njih vam neće raditi ni u jednom iole pristojnom i proverenom salonu.

Vežbe

Ako inače trčite i vežbate, pa zatrudnite, pitate se šta sad.

„Ako je žena inače imala neku redovnu fizičku aktivnost, slobodno može da nastavi sve, ali da smanji za 25 do 30 odsto, odnosno da se ponašate onako kako prija vašem telu. Ako ste vežbali, savet je da nastavite, ali malo umerenije, a ako niste ranije vežbali, trudnoća svakako nije vreme da to tek krenete.“

Doktorka za kraj kaže da je i vrlo važno da sve buduće mame idu na vežbe za trudnice, tj. na pripremu za porođaj kojih ima u svakom domu zdravlja.

„Treba da se krene od 26, 27. nedelje, kad žena uđe u treći trimestar“, zaključuje dr Fazlagić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI