Kada je najbolje vreme za kućni test za trudnoću

Test za trudnoću
Test za trudnoću, Foto: LEA PATERSON / Sciencephoto / Profimedia

Ovi testovi ne mogu precizno detektovati trudnoću pre nego što menstruacija zakasni, a postoji i najbolje vreme kada bi ga trebalo uraditi.

Bez obzira na to priželjkujete li pozitivan ili negativan ishod na kućnom testu za trudnoću, ne brzajte u apoteku drugi dan nakon nezaštićenog odnosa. Najbolje vreme za proveru kućnim testom za trudnoću dolazi tek nakon što vam menstruacija zakasni, time ćete izbeći lažno negativne i lažno pozitivne rezultate, prenosi Živim.hr.

Ukoliko nemate običaj voditi kalendar plodnih dana, potreba da obavite test za trudnoću može biti dobar razlog da ih počnete precizno pratiti. Ako su vam ciklusi neredovni, nemojte raditi test dok ne prođe vreme za vaš najduži uobičajeni ciklus.

Npr, ako vam ciklusi traju od 29 do 34 dana, najbolji dan za test biće 35. dan ili koji dan kasnije. Prema podacima FDA (Američka agencija za hranu i lekove) 10 do 20 od stotinu žena neće dobiti pozitivan rezultat testa urađenog na dan za koji misle da im je prvi dan kašnjenja menstruacije, čak i ako jesu trudne.

Testiranje ujutro

Kućni testovi napravljeni su za ranu detekciju trudnoće, ali ne mogu je precizno detektovati pre nego što menstruacija zakasni. Dan nakon što je trebala uslediti menstruacija njihova je tačnost sto posto, na dan očekivane menstruacije 96 posto, a dan pre očekivane menstruacije 93 posto. Tri dana pre menstruacije točnost im je 68 posto.

Do određene mere važno je i vreme u danu u kojem radite test. Verovatnije je da ćete dobiti tačan rezultat ako se testirate ujutro, a to šposebno važi ako vam menstruacija još ne kasni ili ako kasni tek koji dan. Kućni testovi za trudnoću, naime, rade otkrivanjem hormona humanog korionskog gonadotropina (hCG) u urinu.

Urin ima najveću koncentraciju ujutro odmah nakon buđenja, osim ako ne idete često u toalet noću i ako ne pijete vodu tokom noći. To znači da će jutarnji nivoi tog hormona biti nešto viši pa će i verovatnoća za očitanje pozitivnih rezultata u slučaju trudnoće biti veća.

***

Bonus video: