Montesori trikovi da naučite dete na nošu

Foto: Shutterstock

Učenje deteta da uspešno koristi nošu je jedan od prvih velikih uspeha i za mališane i za roditelje. To nije nimalo lako, ali vam trikovi iz Montesori pedagogije mogu pomoći.

Nuđenje nagrada detetu za uspešno korišćenje noše je uobičajena taktika i može zvučati primamljivo. Ali takav pristup odvraća pažnju od procesa učenja.

Umesto nagrada, Montesori pristup se fokusira na unutrašnju motivaciju deteta i na ponos koji će osećati kada vidi da nešto može da uradi samostalno.

Kako to postići?

Posmatrajte dete

Sva deca imaju jedinstveni put razvoja, pa ne postoji tačno definisano vreme kada će naučiti da koristi toalet. Ključni savet Montesori pedagogije je posmatranje deteta. Obratite pažnju na fizičke i psihičke znakove spremnosti za taj korak.

Fizički znaci uključuju samopouzdanje u hodanju, što znači da vaše dete ima kontrolu mišića. Možda ćete takođe primetiti da izdržava duže vreme sa suvom pelenom.

Psihološki znaci uključuju zainteresovanost  kada drugi članovi porodice koriste toalet, kad vas dete obaveštava da mu je potrebna promena pelena ili traži privatnost prilikom vršenja nužde.

Odvikavanje malisana od pelena
Odvikavanje mališana od pelena Foto:Shutterstock

Kupatilo po meri deteta

Idealno je da u kupatilo postavite nekoliko predmeta veličine deteta.  To je naravno noša, ali recimo i maramice u visini deteta, ili slavina za nezavisno pranje ruku.

Davanje autonomije vašem detetu pomoći će mu da brže postane samostalno.

Planiranje i doslednost

Kad budete spremni da zvanično odviknete dete od pelena, nema nazad. Trebalo bi da ostanete dosledni u novoj rutini. Ako je moguće, neka to bide vikend kada budete u mogućnosti da ostanete blizu kuće.

Kada se vaše dete probudi na „veliki dan“, najbolje je razgovarati s njim o prelasku sa pelena na donje rublje. Obezbedite mu debelo pamučno donje rublje jer upija, ali dete i dalje može da oseti osećaj vlažnosti ako ne stigne na vreme na nošu.

Zatim, tokom narednih dana, obavestite svoje dete da je vreme da koristi nošu svakih sat vremena. Zabeležite uspešne trenutke i videćete kako se šabloni pojavljuju kako se vaše dete navikava na ovaj novi način života.

Kada dođe neizbežni trenutak i vaše dete ne stigne na nošu, iskoristite ga za učenje i saradnju. Što ovaj proces bude prirodniji, bez srama i osude, to će biti manje stresan i produktivniji za celu porodicu.

***

Bonus video: Dan majke trojki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram