Porođaj pod maskom: „Spremila sam se na jezivo iskustvo“

porođaj s maskom
Foto:Privatna arhiva

Kukamo da nam maska smeta i u prodavnici i u prevozu, guši nas, vruće je. A kako je onda poroditi se s maskom? Svoje iskustvo za Nova.rs priča Andrijana Kisić, porodilja iz Beograda.

„Masku ne podnosim jer mi prosto otežava disanje. I očekivala sam da će to biti jezivo“, priča Andrijana (33) koja se porodila pre 20 dana u bolnici Narodni front.

Maske su i tada i ranije bile važne da se zaraza ne bi širila, a odnedavno su i obavezne tokom porođaja.

„Nose ih bukvalno svi – i sestre, i lekari, i mi. Otkako uđemo u bolnicu, pa sve dok ne izađemo“.

Pročitajte još:

Međutim, kako kaže, situacija je znatno drugačija nego, recimo, kad prosto odemo do prodavnice.

Adrenalin odradi svoje.

„Kad krenete u porođajnu salu, valjda zbog tog osećaja da beba stiže, zbog adrenalina vi uopšte nemate osećaj da nosite masku, iako meni inače smeta. Naravno, nije problem da je nakratko skinete da se uhvati vazduh. Tokom onih poslednjih napona, trudova, niko ne očekuje da imate masku. Skinete je da možete normalno udahnuti jer je to jako bitno. I uglavnom su po dve žene u boksu, nije gužva“, priča kako je rizik sveden na minimum, pa je to onda i moguće.

Naša sagovornica napominje i da nijedna trudnica u porodilištu nije pravila problem oko maske i sve su ih one i posle porođaja u sobama nosile.

„Znale smo koliko je važno. A sad kad sve sagledam to je jedno pozitivno iskustvo. Osoblje je pripremljeno, zaista su svi izuzetno brižni, nema nikog da digne glas na vas. Kao da su svi još više solidarni zbog svega oko korone“, priča Andrijana.

Ipak, ovo iskustvo je sasvim drugačije i novo za nju, iako se već porađala dva puta.

„Prva dva su prošla katastrofalno jer sam bila puna strahova. Ovog puta sam se pripremila da će sve biti u redu. Slušala sam šta mi govore, kako da dišem, pratila sma instrukcije i, eto, sad ne mogu da objasnim, ali svakom bih poželela porođaj kao moj.“

Budućim mamama Andrijana poručuje da, koliko je to moguće, misle samo pozitivno i da ne daju da ih strah obuzme.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram