Političarka Aleksandra Jerkov objavila intimnu sliku sa bebom i priču koja će rasplakati svaku mamu u Srbiji

Za sve Čarobnjakoviće koji vole da sisaju.

Alesandra Jerkov i Balša Božović, poznati srpski politički par, u martu 2022. postali su roditelji jednog Vuka.

Dečak sada ima 16 meseci, a mama Aleksandra podelila je na svom Instagram profilu fotografiju ispod koje je poslala poruku svim mamama koje žele da doje svoje dete da ne odustanu od dojenja čak i kad im se čini da je teško ili nemoguće, pa se osvrnula na tretman mama u našim porodilištima, ali i na odnos našeg društva prema dojenju na javnom mestu.

Podsećamo da je prve nedelje avgusta održana Svetska nedelja dojenja – globalna inicijativa koja radi na podizanju svesti javnosti o značaju dojenja za zdravlje majke i bebe, o prednostima dojenja i važnosti obezbeđivanja podrške majkama koje doje.

Ove godine fokus je bio na dojenju i radu – uz zalaganje na suštinska prava na materinstvo – porodiljsko odsustvo u trajanju od najmanje 18 nedelja, a idealno više od šest meseci, te na mogućnost dojenja na radnom mestu nakon tog perioda.

To je pravo na materinstvo i dojenje sve dok majka to želi jer danas više od milijardu zaposlenih žena u svetu nema osnovna prava na majčinstvo.

Poruku Aleksanre Jerkov prenosimo u celosti uz njenu saglasnost.

„I, prošla je još jedna nedelja dojenja. Puno velikih reči o tome kako je dojenje zdravo, kako treba podržati mame koje doje i kako je važno i za mamu i za bebu.

A malo je reči, zapravo, o tome kako to kod nas u stvarnosti izgleda. O tome kako vam u porodilištu donose svaka tri sata duboko usnulu bebu koja je upravo nahranjena formulom i nema snage ni da otvori oči, a kamoli da vuče i trudi se da sisa, kako ne postoji niko ko bi se zadržao pored vas dovoljno dugo makar da vam pokaže kako se beba stavlja na grudi, kako odbijaju da bebama koje iz različitih razloga ne mogu da budu sa vama daju vaš kolostrum i kako vas ubeđuju da onaj zlatni sat nakon rođenja uopšte nije tako ni važan, jer, zaboga, nadoknadićete sve to, pa ga zato kod nas i nema.

Mi smo na kraju uspeli.

Uspeli smo i dobili najlepši dar koji mame i bebe mogu da imaju, te najlepše, najnežnije, najsrećnije, najemotivnije i najjedinstvenije trenutke za mamu i bebu, one noćne sate kada se čini da smo sami na svetu, one trenutke kada ne postoji ništa osim tog čarobnog i čistog mirisa tog malog stvorenja, trenutka kada, još sisajući, tone u san, ili kada vas pogleda onim magičnim pogledom, nasmeši se i vrati se da sisa.

Naše predivno putovanje trajalo je 15 meseci, uz puno ‘stručnih i dobronamernih‘ saveta da je to predugo, da je već veliki i začuđenih pitanja do kada mislim da ga dojim. A odgovor je da mislim da ga dojim sve dok to on i ja budemo želeli, dok nam bude odgovaralo i dok nam bude prijalo. Bez obzira na to šta drugi o tome misle, smatraju ili veruju da znaju.

Uspeli smo i uprkos začuđenim pogledima i čestim osudama zbog toga što beba sisa napolju jer opšte je poznato da majke koje doje moraju da sede u kući jer sise na sve strane nisu problem, osim kada je beba na njima.

Uspeli smo zbog izmlazanja, upornosti, truda, neverovatne podrške @balsa_bozovic, stručnih saveta divne predivne i neverovatne @draganaibclc (bez koje sasvim sigurno ne bih mogla da dojim Vuka i doživim sve ovo) i zahvaljujući našem malom Čarobnjakoviću koji toliko jako voli da sisa.“

BONUS VIDEO:


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram