Pitala sam poznate žene šta su naučile od svoje dece – dobro zapamtite reči Kristine Radenković

Foto: Ataimages, Nova.rs

Lekcije života.

Veliki Ljubivoje Ršumović je znao koliko su deca posebna bića. Čiste duše sa iskrenim osmehom. Iako mi odrasli stremimo da  ih naučimo kako da postanu najbolja verzija sebe, deca su zapravo često najveći učitelji života.

Da li vi osluškujete svoju decu i učite od njih? Kada su vas poslednji put trgla nekom rečenicom ili postupkom koji niste očekivali? Pitali smo nekoliko poznatih žena iz Srbije šta su one naučile od svoje dece. I evo šta su nam rekle.

Nada Šargin – glumica

M.M./ATAImages

Poznata glumica Nada Šargin koju trenutno gledate u ulozi Sonje u novoj seriji „Poziv“, kada se kamere ugase, uživa u odgajanju desetogodišnje ćerke Eve koju ima sa filmskim rediteljem Lazarom Bodrožom.

Nada nam je rekla da kod dece možete videti sve ono što je u vama.

„Kada smo puni ljubavi i podrške i razumevanja oni sijaju. Potrebne su im i zdrave granice, tako da ih moraju videti u nama. Svaka i najmanja negativna emocija od nas za decu je mala rana. Od dece učimo kako da budemo bolji ljudi i ako ih zaista vidimo i čujemo, to ćemo i biti“, rekla nam je Nada i istakla da želi da čuva ćerkinu privatnost.

„Ako nekada bude htela javno da se izlaže ostaviću taj izbor njoj“, kazala nam je ona.

Kristina Radenković – voditeljka

F.S./ATAImages

Zaštitno lice RTS Kristina Radenković ponosna je majka dvoje dece – sedmogodišnje ćerke Tare i četvorogodišnjeg sina Rogana koje ima sa advokatom Nikolom Radojevićem.

Voditeljka koja se proslavila u popularnoj „Slagalici“ i diplomirana glumica otkrila nam je da su je deca naučila da bude strpljiva i da se suoči sa mnogim roditeljskim izazovima.

„Kroz interakciju s mojom decom naučiila sam koliko najjednostavniji životni koraci donose istinsku radost, jer me deca podsećaju na lepotu malih stvari u životu. Njihova iskrenost i spontanost su me podstakle da gledam na svet otvorenijim umom i saosećajnijim srcem“, rekla nam je ona.

Irina Vukotić – voditeljka

G.G./ATAImages

Kako i sama voli da kaže, Irina ima Iskru svog života. Ćerka joj ima 15 godina, a voditeljka nam je otkrila da ju je njena naslednica naučila lepršavijem i lagodnijem pristupu životu, ali i kako da hendluje problemima.

„Ako se desio neki nesporazum ili me je neko iznervirao, to ostavim iza sebe i pokušavam da me to ne tišti čitav dan, a ranije to nisam znala . Iskra je još kao mala na pitanje šta će biti kad poraste, odgovorila: ‘Biću srećna’. I to je čitava suština“, rekla nam je.

„Naučila sam uz nju da nekim izjavama i događajima ne treba pridavati značaja jer oslikavaju emotivno i psihičko stanje te osobe i da to nema nikakve veze sa tobom. Dakle, to što se neko poneo prema tebi loše ili imao neku nesmotrenu izjavu koja te je pogodila to ne mora da znači da ima ikakve veze sa tobom. I uglavnom i bude tako.“

Irina ističe da voli što je njena ćerka tolerantna, uvek raspoložena i topla devojčica.

„Teško neko može da je isprovocira da uđe u konflikt, tako da voleći te osobine i sebe sam menjala. Naučila me je da je život igra i to uz najlepšu muziku i da to moje ‘štrebersko i odgovorno’ ne bude uvek u prvom planu i da kad imaš Iskru svog života možeš sve“, zaključila je.

Milica Milša – glumica

Marija Mladjen/ATAImages

Sin popularne glumice i zvezde serije „Zakopane tajne“, Antonije, ima 31 godinu, a Milica je s nama podelila da je od njega naučila da su najveće i najbitnije stvari u životu jednostavne.

„Naučio me je da se argumenti plasiraju normalnim, staloženim glasom, da treba biti strpljiv, i da ne možeš i ne moraš promeniti svet. Stani i uspori, daj sebi oduška, zaslužila si“, rekla nam je Milica.

Irena Jovanović – voditeljka

View this post on Instagram

A post shared by Irena Jovanovic (@irenastb)

Poznata voditeljka Irena Jovanović je ponosna majka dvojice sinova – Luke (22) i Lazara (16), kao i 28- godišnje ćerke Sare koja iako je ćerka njenog bivšeg supruga, ona je gleda kao svoju.

Prema rečima lepe voditeljke, deca su kao blago, smisao, cilj ili putokaz, na filozofskom planu.

„U ravni svakodnevice su razmena, učenje, preuzimanje, tolerisanje. Mnogo žuči i preslatkog meda, na posletku. Deca su neverovatne zablude koje otkrivaš o sebi i hiljade vrednosti za koje nisi znao ni da se kriju u tebi. Deca su me naučila da je lepo odrastati ponovo i da je nasušno činiti to neprestano“, rekla nam je.

Kako kaže, dečaci su teorije koje hodaju, beskonačni ciljevi do “najvećeg svega”.

„Od njih naučiš o nežnosti i gde joj je mesto u danu, naučiš da izbrojiš do 100, naučiš da kažeš ‘brat moj’ kad treba i da ne ispadneš ‘iz priče’. Luka i Lazar su me naučili da postoji muška strana sveta, jako sam se začudila kako to pre nisam spoznala“, istakla je ona, pa nastavila šta je od ćerke Sare naučila.

„Od Sare se može naučiti kako za sve ima vremena, kako je najlakše okriviti sam sebe, kad niko neće da bude kriv, ali se tako i najefikasnija rešenja projavljuju. Ona nema dilemu da je lepota u autentičnosti i da kad god te boli želudac moraš da promeniš sredinu“, rekla nam je Irena.

Aleksandra Gudelj – voditeljka

M.M./ATAImages

Poznata voditeljka Aleksandra Gudelj sa suprugom Veljkom odgaja troje dece – sinove Milijana (13) i Damjana ( 9) i ćerku Emiliju (4).

Kako nam je otkrila, od svoje dece je naučila da uživa u sadašnjosti.

„Naučili su me da nije bitno šta je bilo šta je bilo u prošlosti, jer to vreme ne možemo da vratimo i to treba da ostavimo za nama. Ali i da ne gledamo previše u budućnost, nego da iskoristimo najbolje što umemo od današnjeg dana. To i primenjujemo da iskoristimo dan najbolje što možemo. A šta će biti sutra, to ćemo videti kad dođe taj dan“, rekla nam je Aleksandra.

Životna lekcija koju je od njih naučila je strpljenje.

„Naučili su me da u napetim situacijama izbrojim do 10. Da ostanem mirna i da ne reagujem burno. Život je put kojim koračamo svakodnevno učeći jedni od drugih, a suština je da toga budemo svesni i da to usvojimo“, rekla nam je voditeljka.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram