Nemojte nikad da ucenjujete svoje dete. Umesto toga mu samo recite ovu jednu reč

Roditeljstvo je zahtevno, a najčešća metoda koju svi primenjuju pogrešna.

U moru saveta o vaspitanju, roditelji su više nego ikada ranije izloženi prevelikom pritisku i očekivanjima okruženja, ali i visokim ličnim očekivanjima, dok u isto vreme imaju smanjene emocionalne kapacitete zbog vaspitnog modela uz koji su odrasli. A taj model zasniva se na pretnjama, kaznama i nagradama.

Ipak, umesto njega, pokušajte da isprobate najkraću frazu na svetu koja pomaže da prestanete da uslovljavate svoje detete.

„Čuli ste da ne treba uslovljavati dete, ali ne znate kako da prestanete sa tim, odnosno ne znate šta drugo da kažete osim: ‘Ako ne skloniš igračke, nećeš ići u parkić’, ili ‘Ako sve pojedeš, dobićeš sladoled’, ili ‘Ako ne kreneš odmah na kupanje, neću ti čitati priču’ – ‘ako OVO, kazniću te, ako ONO, nagradiću te“, kaže u videu na Instagramu Dragana Aleksić, family coach, autorka programa za roditelje „Umetnost komunikacije sa decom“.

„Ovaj model se, nažalost, prenosi sa generacije na generaciju, i zaista je vreme da se konačno izbaci iz komunikacije sa decom, jer uslovljavanje i ucenjivanje narušavaju odnos sa roditeljima i loše utiču na unutrašnju motivaciju, i samo je pitanje dana kada ćemo morati da podignemo ulog, jer naravno da dete vremenom ogugla na ove naše pretnje i ‘nagrade’. Umesto da pokušavate da motivišete dete na ovaj neadekvatan način, primenite najkraću moguću frazu na svetu, koja podstiče unutrašnju motivaciju i usmerava dete da izvrši vaš zahtev bez otpora jer mu daje osećaj kontrole. Ta fraza glasi: ČIM. ‘ČIM završiš ručak, idemo u park’, ‘ČIM skloniš igračke, možemo na sladoled’, ‘ČIM uradiš nešto, sledi ono što voliš i želiš’. Vidite kako je jednostavno“, zaključuje Dragana Aleksić, koja je  odluku da postane prvi family coach u regionu donela 2014. godine kada je prepoznala da roditeljima može da bude značajna podrška u njihovoj nimalo lakoj ulozi.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram