Pet najboljih rasa pasa za život u gradu

rase pasa
Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Neki psi sanjaju da uživaju na velikoj farmi, s dovoljno prostora za istraživanje, stvarima za njuškanje i glodarima koje mogu loviti. Drugi su pravi gradski psi.

Neki ljubimci će se prilagoditi i – možda čak uživati – u životu u gustim urbanim sredinama. Na kraju, nijedna druga opcija ne nudi takav buket aroma za njuškanje, s toliko prilika da ugrabe zalutalu krišku pice.

Gradski život svakako nameće jedinstvene izazove za pse i njihove vlasnike. Ali ako odaberete pravu rasu, otkrićete da se vaš četvoronožni prijatelj može uklopiti u svu gradsku vrevu i užurbanost.

Na sajtu N1.hr izdvajaju pet najboljih rasa za život u gradu, kao i karakteristike koje su zajedničke većini ovih pasmina.

Kovrdžavi bišon

Kovrdžavi bišon je srećna rasa s neprestano pozitivnim držanjem. Obično se brzo sprijatelje s odraslima i decom, a obično su prilično ljubazni i s drugim psima.

Bišon se ne linja preterano i ima hipoalergenu dlaku, pa je sjajna pasmina za one koji imaju alergije na pse. Međutim, zahtevaju često doterivanje, tako da ćete morati da planirate i posjete grumeru u skladu s potrebama psa.

Bostonski terijer

Poznat i kao „američki džentlmen“, bostonski terijer je uredan i lak za održavanje. To je pas koji se ne linja preterano. Međutim, on ponekad može da ima gasove, pa ćete trebati da im ograničite hranu i poslastice.

Korgi

Postoje zapravo dve različite vrste korgija: velški korgi Cardigan i velški korgi Pembroke. Srećom, obe vrste ove rase imaju prijateljski karakter koji ih čine pogodnim za gradski život.

Mešanci korgija, kao i sami korgiji, imaju tendenciju da strance doživljavaju kao prijatelje koje tek treba da upoznaju, ali ponekad mogu da budu nervozni s drugim psima.

Buldog

Nekada poznat i kao engleski buldog, ovaj pas s ravnim licem sada je jednostavno poznat pod imenom buldog.

Na njihovu nesreću, ta ravna lica mogu da prouzrokuju brojne zdravstvene probleme, a buldozi ne mogu da tolerišu visoke temperature. Takođe, mogu da pate od problema s disanjem, a mnogi od njih hrču veoma glasno. Ipak, buldozi su odličan izbor za mnoge ljude u gradovima jer imaju male potrebe za šetnjom i ne zahtevaju preterano vežbe i treninga.

Čivava

Čivave su lako jedna od najboljih rasa za gradske stanovnike. Njihova minijaturna tela savršena su za gradski život i puno ih je lakše trenirati nego mnoge druge toy rase.

Ovi psi najčešće imaju prijateljski karakter, ali je važno da ih temeljno socijalizujete dok su mladi kako biste sprečili da postanu sumnjičavi prema strancima i netrpeljivi prema drugim psima. Vlasnici ovih pasa često zaborave da su njihovi psi – psi i da im je potreban trening i socijalizacija kao i bilo kojoj drugoj pasmini.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Kućni ljubimci za mirniji život