Na reči, koje svakodnevno ponavljamo svojoj deci, a njima mnogo smetaju, upozorava u novoj Mamazjaniji Dragana Aleksić – family coach

Odrična rečca „ne“ za roditelje je kao mantra.

Komunikacija roditelja sa detetom, verbalna i neverbalna, kao i ton glasa i reči koje koriste, ključne su u vaspitanju, ali i za formiranje odnosa roditelj-dete, u novoj epizodi Mamazjanije priča „porodični trener“ (family coach) Dragana Aleksić.

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije na ostalim platformama biće dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Foto: Nova.rs

Od najranijeg detinjstva, roditelj komunicira sa detetom. Prvo reaguje na gestikulaciju, gugutanje, a kasnije se uspostavlja verbalna komunikacija, koja vremenom, nažalost, kod većine, prelazi u naredbe, koje mama i tata izdaju svojoj deci, kao da su u vojsci, a ne u porodici.

Zašto je opasno ponavljati rečcu „ne“ na svako drugo pitanje deteta?

Kako naredbu upućenu detetu pretvoriti u molbu ili pitanje?

Zašto je uvek bolje reći „Pokaži mi kako vezuješ pertle?“, umesto narediti „Veži pertle!“?

Kako roditelji shvate da im je potrebna stručna pomoć i da sa sopstvenim detetom ne umeju da razgovaraju?

Koliko je način obraćanja roditelja detetu važan za vaspitanje i za razvojne faze?

Kako da pričamo sa detetom, a da ne ponavljamo „100 puta“ isto?

Foto: Nova.rs

Koliko deca osećaju nervozu i tenziju između roditelja, čak i kada ona nije izražena rečima?

Kako da pokažemo detetu da ga razumemo i saosećamo kad je u problemu, a da ga ne osuđujemo?

Gošća nove Mamazjanije upozorava roditelje na brojne zamke u koje ih mogu dovesti pogrešni ciljevi i prioriteti, koji utiču na smanjenu toleranciju, nedostatak slobodnog vremena, povećanu nervozu, stres i sve one faktore koji ih udaljavaju od deteta, pa od toplog porodičnog kutka prave poslovnu saradnju ili vojnu disciplinu, koja decu vodi u povlačenje, nepoverenje ili u bunt i neposlušnost, kojima često nema spasa.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta.