Čega sam se u seksu stidela posle porođaja: Urednica Zadovoljne ruši najveće tabue o majčinstvu u specijalnoj epizodi Mamazjanije

Žena-majka-kraljica-zmajica-Dragana.

U poslednjoj epizodi Mamazjanije u 2023. godini, u vruću stolicu na ispit roditeljstva, hrabro je sela naša koleginica i prijateljica Dragana Pandurević Jovović, urednica portala Zadovoljna.rs, koji stoji iza produkcije ovog podkasta.

Dragana je sa nama razgovarala pre svega kao majka dvogodišnjeg Nikole, a osvrnula se i na period trudnoće, traumatični porođaj, ali i na potpuno nov način života, sa radikalnom promenom prioriteta i momente čiste radosti, koje je osetila tek sa rođenjem sina. Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije, na ostalim platformama biće dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Bez dlake na jeziku, kao što samo ona ume, Dragana je pričala o detaljima iz života „jedne mame“, u kojima će se prepoznati svaka žena, imala jedno ili više dece. Ono o čemu većina nas samo misli, naša gošća je izgovorila i iscepkala na sitne komade, ukazujući na činjenicu da ako je mama psihički i emotivno loše, treba da ode na terapiju jer je to korisno, zdravo i nije sramota.

Takođe, ako je našla recept po kojem će dete celu noć da spava, nije važno ako je to i u bračnom krevetu. Objasnila je da muž, partner, ženu posle porođaja treba da sačeka sve dok ona ne bude psiho-fizički spremna za prvi sledeći seksualni odnos.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Koliko je teško izaći na kraj sa dnevnim obavezama i malim detetom, ako u blizini nema pomoći baka i deka?

Pročitajte još:

U kakvo psihološko stanje žena može da upadne posle porođaja pod uticajem nespavanja, strahova, brige?

Zašto Dragana nije želela da putuje bez sina dok je bio beba?

Koliko je ženi vremena potrebno da prođe od porođaja do prvog seksualnog odnosa?

Kako održati odnos sa mužem/partnerom u vrtlogu aktivnosti oko bebe i istumbanog postporođajnog života?

Zašto su važne i „nemajke“ i da i njima kažemo bravo?

Kako nas dete nauči šta je čista radost?

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Osim neplaniranih teških momenata na porođaju i bolesti deteta, novogodišnju Mamazjaniju Dragana je začinila i pričama, koje su usledile kasnije, kada se situacija smirila i na sreću sve se dobro završilo. Predstavila nam je život mame i bebe u borbi sa dojenjem, nespavanjem, njenom anksioznošću, strahovima, brigom, ali i neizmernom ljubavlju, eksplozijom emocija i čiste radosti kojom odiše njen dom. Takođe opisala nam je i važnost odnosa između roditelja/partnera, koji uprkos svim novim ulogama, zadacima i obavezama, ne smeju da zaborave jedno na drugo, ali ni na same sebe.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta.