„Meni nije umrla pevačica, nego mama“: Emotivna ispovest Jelene Njegomir o odnosu sa Merimom, svesnom roditeljstvu i neiscrpnom radu na sebi

„Ljubite, grlite, pričajte, volite svoje roditelje, ali svesno, jer ne znate koliko će još biti sa vama“.

Da su odnosi među partnerima, mužem i ženom, mamom i tatom, stub svake porodice i da je rad na tim odnosima ključan za njen opstanak, otkriva nam Jelena Njegomir, koja je po struci dizajnerka enterijera, ali sama kaže da se kao trener svesnog roditeljsva i emocionalne pismenosti, više bavi ljudima i njihovim emocijama. U novoj epizodi, govori o odnosu sa svojom pokojnom majkom, svima dobro poznatom pevačicom Merimom Njegomir, opisuje metode borbe sa bolom, tugom, ali i načine rada na sebi i odnosima sa partnerom, decom, u teoriji i praksi, iz sopstvenog iskustva nje, kao majke četvoro dece.

Jelena Njegomir Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije na ostalim platformama biće dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Rad na sebi, važan je isto kao i rad na partnerskim odnosima, priča u novoj Mamazjaniji Jelena, koja daje različite savete i predloge kako unaprediti ove odnose i sačuvati porodicu na okupu. Ona ističe da je u današnje vreme pred majkama imperativ savršenosti, koji se sve trude da ispune, a koji ne treba da bude prioritet.

Jelena Njegomir Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Sudovi, prašina, veš, posao, sve to prođe, ali šta ostaje, gde nam je vreme sa decom, sa partnerom. Deca brzo rastu i brzo će doći dan kada im više nećemo biti potrebni na način na koji im trebamo kada su mali i to sad treba iskoristiti“, kaže Jelena, koja je majka četvoro dece, od kojih najmlađe ima samo jednu i po godinu, a najstarije 12.

Ona je u emisiji govorila o metodama vaspitanja i svesnog roditeljstva, na koje se različito gleda. U vreme našeg detinjstva, batine i kazne bile su uobičajene i dobro dete bilo je poslušno dete, pa pristalice te metode na svesno roditeljstvo gledaju kao na „pamučno“ ili previše nežno.

„Nije to baš tako, jer i u svesnom roditeljstvu postavljaju se granice i znaju se pravila ponašanja u kući i van nje. Pravila međutim, treba da poštuju i roditelji i deca, a ako roditelj nije dosledan i popušta prečesto, onda ne treba da se nada da će i dete raditi kako mu se kaže“, objašnjava naša gošća.

Kako raditi na sebi i na partnerskom odnosu?

Šta znači svesno roditeljstvo?

Koliko savremeni imperativi savršenog roditeljstva utiču na majke, pre svega?

Kojih se malih rituala pridržavaju ona, njen partner i njihovo četvoro dece, kako bi porodica opstala?

Jelena Njegomir Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zašto je važno da roditelji pred decom ispolje svaku emociju i da probleme ne „guraju pod tepih“?

Zašto nikada ne možemo biti spremni na gubitak roditelja, bez obzira na naše godine?

Jelena Njegomir Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Koji je najvredniji savet koji joj je dala majka Merima?

Zašto je važno odboleti smrt roditelja?

Jelena Njegomir, Ana Marković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U razgovoru za Mamazjaniju, Jelena se osvrnula na svoj izuzetno blizak odnos sa majkom Merimom i na gubitak koji je ostavio dubok trag. Ona priča da je nemoguće pripremiti se na odlazak roditelja, bez obzira na to koliko neko ima godina, a da u trenutku kada saznate da vam je majka ili otac preminuo, svako se momentalno vrati u stanje deteta. Sve druge uloge se gube, ostaje samo ta jedna, koja inače živi uvek u nama, samo je često zaboravljamo.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta