Nikad nije bilo teže biti dete, a zamislite tek u pubertetu: Kako da roditelji to prihvate i preguraju – čućete u novoj Mamazjaniji

Divna Peškir, Ana Mirković i Ana Marković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Gošće nove epizode Mamazjanije, psihološkinja Ana Mirković, mama dvoje tinejdžera i Divna Peškir, kopirajterka, pevačica, i sama majka dvoje tinejdžera, otkrile su nam kako izgleda život sa adolescentima, a recepte za što bezbolniji prolazak kroz period dečjeg puberteta, slušajte premijerno sutra od 20 sati na portalu Zadovoljna.rs.

Na ulazak u pubertet ukazuju fizičke promene, a potom psihološke i emotivne. Naše gošće slažu se da roditelji treba da prate ove faze odrastanja i da u skladu s njima komuniciraju i odnose se prema detetu. Nagle promene u ponašanju su uobičajene, a adolescencija ne mora biti bauk, ako se setimo našeg odrastanja i „uđemo u dečije cipele“.

Ana i Divna ukazuju da je tinejdžeru i najmanji problem veličine kosmosa i da je najvažnije da im u razgovorima damo do znanja da ih razumemo i da smo uvek tu za njih. Međusobno poverenje je osnova odnosa roditelja i dece, a ono u savremenom dobu često podrazumeva i uključivanje u virtuelni svet, društvene mreže, kako bismo detetu u pubertetu mogli da se približimo i shvatimo ga.

O načinima komunikacije i sticanja poverenja kod tinejdžera slušaćete u novoj Mamazjaniji, a ova kao i sve prethodne epizode Mamazjanije, biće na ostalim platformama dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro i to na YouTube kanalu NOVA RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Ana naglašava da deca u pubertetu postaju polako odrasli, da treba da ih pustimo da donose svoje zaključke, da ih ne pritiskamo pitanjima, preteranom zaštitom, ali ni „terorom sreće“, već da postavljamo granice i poštujemo njihovu želju za privatnošću i građenjem identiteta. U kući Divne Peškir vlada poverenje, zasnovano na otvorenoj, direktnoj komunikaciji roditelja sa decom, u kojoj tinejdžeri imaju slobodu da izraze svoja osećanja i gde nema mnogo mesta za tajne.