Mamazjanija: Glumac Bojan Krivokapić i defektolog Nenad Glumbić uče nas kako da razumemo svet u kojem žive deca s autizmom

Nenad Glumbić i Bojan Krivokapić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Odgovore na brojna pitanja o deci sa autizmom, njihovom načinu života, emocijama, komunikaciji i razvoju, u novoj Mamazjaniji govore prof. dr Nenad Glumbić, defektolog i oligofrenolog, kao i Bojan Krivokapić glumac, voditelj podkasta „Neosvetljeni ćošak“ i otac dvoje dece, devojčice Nevene (7) i dečaka Bogdana (4), kojem je pre druge godine života dijagnostikovan poremećaj iz spektra autizma. O profesionalnom iskustvu profesora Glumbića, ali i životnu priču našeg poznatog glumca, slušajte premijerno sutra od 20 sati na portalu Zadovoljna.rs.

U Srbiji tokom poslednjih nekoliko godina sve je veći broj dece sa dijagnozom autizma, a gosti Mamazjanije slažu se da su našem društvu neophodne sistemske promene, koje će ovu decu, jednog dana odrasle ljude, uvesti u svakodnevni život kroz odgovarajuće školovanje, socijalizaciju, zaposlenje i pre svega pomoći njihovim roditeljima, koji su usmereni samo na svoju decu, bez ičije pomoći.

O načinu ophođenja prema sinu i potrebi da se prema njemu ponašaju kao da je sve u redu, da ga ne izopštavaju od druge dece ili kolektiva, Bojan i njegova supruga, Bogdana svuda sa sobom vode. Iako od sina retko kad čuju neku reč, on pokretima i na svoj specifičan način, pokazuje koliko je srećan kada je napolju, u parku ili na dečjem rođendanu.

O tretmanu koji se primenjuje u našoj zemlji prema autizmu i odnosu, ali i stavu koji roditelji treba da zauzmu kad imaju dete sa ovim razvojnim poremećajem, slušaćete u novoj Mamazjaniji, a ova kao i sve prethodne epizode Mamazjanije, biće na ostalim platformama dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro i to na YouTube kanalu NOVA RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Da roditelj ima pravo da bude umoran, da pogreši, da ima loše misli i da ne mora biti savršeni heroj koji sve podnosi bez muke, čućete od profesora Glumbića. On savetuje mame i tate da obavezno nađu vreme za sebe, da se povremeno odvoje od deteta, makar i na dva sata, a da za to vreme razgovaraju o svemu, samo ne o ovom razvojnom poremećaju. Bojan i njegova supruga uspeli su da se organizuju tako da „ne pregore“, ali kako ovaj brižni tata kaže, sada su u bezbednom dobu, a polazak u školu i pubertet, zahtevaće drugačije metode.