Mamazjanija: Roditelj treba da pomaže detetu s učenjem i domaćim samo pod jednim uslovom

Gošće nove epizode Mamazjanije, učiteljica Marija Milinović i logoped dr Violeta Nestorov, uvele su nas u svet učenja i domaćih zadataka, i u razgovoru objasnile sve poteškoće, pravila, smernice i “recepturu” po kojoj oni najmlađi, u nižim razredima osnovne škole, ali i oni stariji školarci, najlakše pamte.

Iz iskustva rada sa najmlađima, od predškolskog uzrasta, pa do petog razreda osnovne škole, naše gošće savetuju roditelje kako da dete postepeno uđe u svet školskih predmeta, bez stresa, pritisaka i napora, koji im prosvetni sistem, ali i mame i tate često nesvesno nameću.

Kada je pravi momenat da roditelji “uskoče” i pomognu detetu oko učenja i domaćeg zadatka?

Kolika je uloga učitelja, nastavnika, a kolika roditelja, kada se dete navikava na učenje?

Koji su prvi simptomi koji ukazuju da dete ima poteškoće u učenju i da mu je neophodna stručna pomoć?

Kako u savremeno doba, uz brojne “distraktore”, spoljne faktore, poput igrica, društvenih mreža i raznih internet sadržaja, dete privoleti da sedne i da uči?

Koja je uloga roditelja u svetu učenja i domaćih zadataka, gde je granica koju ne smemo da pređemo?

U novoj Mamazjaniji, Marija i Violeta, savetuju mame i tate kako da priđu detetu sa poteškoćama u učenju, ali i objašnjavaju zašto ocene nisu najvažnije i kada je vreme da se knjiga ostavi, da se napravi pauza, a uzme igračka ili upali crtani film.

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a epizode će na ostalim platformama biti dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova Video i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta.