Mama iz Beograda porodila se u vodi: „I ne bih ponovo“

Beba i porodica 29. mar 202121:50 > 30. mar 2021 15:09
Foto:Marko Rupena

Ivana Veličkov (36) je mama tri devojčice. Prva je rođena u bolnici, druga kod kuće, treća kod kuće - u vodi. Danas, s tim iskustvom, ali i kao babica sertifikovana za porođaj u vodi, Ivana kaže da to ipak ne bi ponovo izabrala.

„To je bilo pozitivno iskustvo rađanja. Ne znamo kako bi bilo da nije bilo u vodi“, kaže Ivana Veličkov, inače babica i dula, koja se 2017. porodila kod kuće, u bazenu.

„Ali porođaj je bio prilično intenzivan i bolan, što je u redu. Nije bio stresan jer je bio kod kuće, u mom ambijentu i sa mojim mužem“, priseća se naša sagovornica. Te momente je sačuvala i na fotografijama uz koje je kasnije prenosila svoje iskustvo nastojeći da razbije tabu o kućnom porođaju.

Ipak… „Sada, nakon podrobne edukacije i dobrog babičkog i majčinskog ličnog iskustva, mogu reći da se sledeći put ne bih opredelila za porođaj u vodi, jer to ipak nije naša prirodna sredina. I ako već kritički razmišljamo ni naše bake se nisu porađale u vodi“, kaže Ivana, koja je u međuvremenu postala jedina babica u Srbiji sertifikovana za porođaj u vodi od strane Američke asocijacije akušera i Waterbirth international.

Foto:Marko Rupena

„Pre dve godine pohađala sam edukaciju „Porođaj u vodi i nežno rođenje“ babice i edukatorke Barbare Harper u Budimpešti. Fascinirana sam bila svim najnovijim istraživanjima koja su sproveli u polju neonatologije i akušerstva. Nakon toga, fakultet u Ćupriji na kome studiram babištvo, odobrio mi je da babičku praksu obavim u inostranstvu na kućnim porođajima kod samostalnih babica. Tamo sam imala priliku da radim porođaje i obzerviram uticaj vode na fiziologiju porođaja. Posle pedesetak porođaja u vodi, fascinacija vodenim porođajem je malo splasla kada sam uočila da u nekim slučajevima voda usporava tok porođaja i time se dobija utisak manje bolnog porođaja, a zapravo se proređuju kontrakcije i skraćuje njihovo vreme trajanja i intenzitet što dovodi do prolongiranja porođaja“, objašnjava Ivana Veličkov u razgovoru za Nova.rs i još jednom naglašava da to nije pravilo, već se dešava u pojedinim slučajevima.

Pročitajte još:

„Treba i tu tražiti individualan pristup. U smislu, ako žena ima jake kontrakcije koja voda ne sputava, u redu je da ona koristi vodu kao sredstvo u porođaju. Ili, ako je ženi potreban predah od intenzivnog porođaja voda će joj to omogućiti. S jedne strane voda detetu obezbeđuje nežno rođenje -prelazak iz vodene u vodenu sredinu. Beba ne može da udahne pod vodom jer nema gravitacije koja će da stimuliše kranijalni nerv za prvim udisajem. Dakle te bojazni nema. Ali druga strana porođaja u vodi je ta što pod vodom nemamo dejstvo gravitacije za saveznika u biomehanizmu porođaja. A gravitacija je ozbiljno važan faktor!“, podvlači Ivana, dodajući da „ima još mnogo razloga za i protiv“.

Foto:Marko Rupena

Pročitajte još:

„Interesantna činjenica je da smo baš tog leta kad sam se porodila, išli u Perast na letovanje. Tamo smo na plaži upoznali Ruskinju koja je bila sa svojom bebom. U jednom trenutku ustala je sa peškira, uzela svoju bebu i frknula je u vodu! Beba je plivala! Aplauz na plaži i oduševljenje! Naša beba istog uzrasta nije plivala. Radoznalo sam prišla i popričala sa njom. Naime, ona je takođe rodila u vodi. Ali evo šta čini bitnu razliku. Postoji jedna ruska struja Igora Čarkovskog koji se zalaže za porođaje u vodi, ali to podrazumeva čitav koncept življenja pored vode, psihofizičke pripreme za porođaj u vodi, porođaj u vodi i trening plivanja i ronjenja novorođenčeta…. Dakle, samo poroditi se u vodi je jedan element uzet iz čitavog životnog koncepta“, kaže Ivana, a buduće mame savetuje da se dobro upoznaju sa svojim opcijama pre nego što donesu odluku o porođaju.

„Svaka žena treba da donese informisanu odluku o načinu porođaja. Rado informišem žene o tome u svojim autorskim edukacijama:“Personalni porođajni asistent“ i „Psihofizička priprema trudnica i partnera za porođaj“ koje su sertifikovane od strane Zdravstvenog saveta Republike Srbije“, ističe Ivana.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram