Neprijatnosti posle porođaja na koje te niko neće upozoriti

neprijatnosti posle porođaja
Foto: Profimedia

Devet meseci trudnoće i svi izazovi koji to prate nekako se pregrme jer je budućim mamama u mislima da bude dobro na porođaju, pa će kasnije sve ići lako. S druge strane, većina onih koje su već rađale slažu se da tek posle porođaja sledi niz neprijatnosti, samo se o njima slabije govori.

Promene koje žene iskuse nakon što se porode nisu nimalo poželjne, ali ako ništa drugo, prođu posle nekoliko nedelja. A pošto na njih malo ko upozorava jer se sve vrti oko porođaja, dobro je znati šta sve možemo da očekujemo.

Nije gotovo dok posteljica ne izađe

Možda si mislila da je porođaj gotov kad beba izađe, ali i posteljica treba da bude napolju. Srećom, to će biti gotovo za desetak minuta, pre svega zahvaljujući babici.

Verovatno će ti trebati ušivanje

Ako si tokom porođaja imala cepanje ili epiziotomiju, trebaće ti ušivanje. Šavove ćeš osećati oko dve, tri nedelje, a konci bi trebalo da ispadnu za oko mesec dana. Moguće je i da ćeš ići na vađenje konaca.

Bolovi ne prolaze

Mislila si da će bolni trudovi da prođu nakon porođaja? Kod nekih žena kontrakcije ne nestaju odmah. U narednih nekoliko nedelja materica će se vraćati na veličinu pre trudnoće, pa se zbog toga mogu javiti jaki grčevi, slični snažnim menstrualnim bolovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nicole Owens ? (@nicole_owens_photography) on


Biće jači ako si već rodila i ako dojiš. Dobra vest je da ovi grčevi ne traju duže od dva do tri dana.

I dalje si naduta

Telo ti je puno tečnosti koja se nakupila tokom trudnoće i nikako da splasneš. Otekla su ti i stopala, zglobovi, prsti… Dobra vest je i da ovaj otok traje svega nekoliko dana. Moguće je i da ćeš se jako znojiti noću jer telo mora nekako da se reši ovog viška tečnosti.

Odlazak u WC nimalo nije ugodan

Moguće je da ćeš posle porođaja imati problema sa zatvorom. Crevima treba dan, dva da se vrate u normalu, nešto duže ako si imala carski rez. Pij zato dosta vode i jedi hranu bogatu vlaknima, pre svega voće i povrće, a ako zatreba, javi se lekaru.

Dobila si hemoroide

Čak i ako si tokom trudnoće uspela da izbegneš hemoroide, možda ćeš ih dobiti nakon porođaja. Obično se smanje posle nekoliko dana, ali ako postanu neugodni, javi se lekaru.

Pročitajte još:

Obilno krvarenje

Posle porođaja možeš očekivati obilno vaginalno krvarenje, koje se zove lohije. Tako se iz materice izbacuje sve što je ostalo od porođaja. Ulošci će biti neophodni, obično narednih šest nedelja, u zavisnosti od toga da li dojiš ili ne. Mame koje doje obično obilnije krvare, ali vremenom sve bude blaže.

Seks ni na kraj pameti

Seks ti u prvo vreme posle porođaja verovatno neće biti u mislima, ali ako se ipak uželiš partnera, znaj da će ti trebati kontracepcija. I dok se menstruacija ne vrati, moguće je zatrudneti u međuvremenu.

Problemi s mokrenjem

Nakon porođaja nije isključeno da će se desiti da ne možeš da kontrolišeš bešiku, a mogući su i problemi s gasovima. Za ovaj problem mogu pomoći Kegelove vežbe, ali ako se situacija ne popravi posle nekog vremena, javi se lekaru.

Grudi rastu i rastu

Već u trudnoći grudi su ti se izmenile, a kad krene mleko, dva do tri dana nakon porođaja možeš da očekuješ da će ti grudi prilično porasti, a na dodir će biti i tvrde i osetljivije.

Promene raspoloženja

Promene raspoloženja nisu neobične za trudnoću, ali vrlo su moguće i kad dođe beba. Tmurno raspoloženje obično bude najizraženije tri do četiri dana nakon porođaja, ali ako se osećaš loše i nakon šest nedelja, pričaj s nekim o postporođajnoj depresiji.

Osećaš fantomske udarce

Mnoge mame tvrde da u stomaku i dalje osećaju bebine udarce i neko vreme nakon rođenja deteta, pa se nemoj začuditi ako se i ovo desi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram