Šta beba oseća tokom porođaja

beba; porodilište
Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Da li ste se ikada zapitali šta beba oseća tokom porođaja? Evo detaljnog pogleda na to šta bebe doživljava tokom procesa rađanja.

Svaka trudnica se bar jednom zapitala kako će to beba od tri ili četri kilograma uspeti da se uklopi i prođe kroz porođajni kanal. Majka priroda s razlogom napravila da glava bebe bude mekana. Kada dodirnete glavu novorođenčeta, oseća se gotovo kao pločice i tamo gde će tokom porođaja biti tačke pritiska nalaze se savitljive kosti koje omogućavaju da bebina glava ostane savitljiva dok prolazi kroz vaginalni kanal. Glava svake bebe rođene u vagini biće donekle izobličena tokom procesa porođaja, a sve to će se vratiti u normalu u roku od nekoliko dana, piše Bebac.

Kako beba diše?

Trudovi proizvode mehaničke i fiziološke promene koje pomažu vašoj bebi da se pripremi za prvo uzimanje vazduha. Fetus ne dobija kiseonik iz vazduha, pa ga mora dobivati od mame. U materici se kiseonik dostavlja bebi kroz placentu. Ali kada se beba rodi i pupčana vrpca se stegne, placenta više ne može da radi svoj posao, pa pluća preuzimaju ovaj posao. U materici su bebina pluća ispunjena tečnošću koja im pomaže da se razviju. Trudovi isušuju ovu tečnost kako bi se pluća mogla proširiti i napuniti vazduhom nakon rođenja i to olakšava prelaz iz materice u stvarni svet.

Foto: EPA/RITCHIE B. TONGO

Kako beba održava temperaturu?

Kako se beba koja dolazi iz okruženja gde je temperatura 36 stepeni prilagođava sobnoj temperaturi? U tom procesu štitna žlezda igra veliku ulogu. Pri rođenju je nivo hormona u štitnoj žlezdi veoma je visok. Taj nalet hormona je uzrokovan izlaganjem hladnoći i povećanim adrenalinom. Povišeni nivoi hormona štitaste žlezde uzrokuju stvaranje toplote od vrste masti koja se naziva smeđa masnoća, a koja je presudna za pomaganje novorođenčetu da reguliše temperaturu van materice.

Da li beba oseća bol tokom porođaja?

Lekari sada znaju da novorođene bebe verovatno osećaju bol. Ali se ne zna koliko tačno osećaju tokom porođaja. Ako biste bebi lekari po rođenju morali da izvedu neki medicinski postupak ona bi sigurno osetila bol. Tako može biti da beba oseća bol dok prolazi kroz porođajni kanal – ali niko sa sigurnošću to ne može znati. Ako se beba i oseća bol tokom rođenja on bi mogao biti sličan stiskanju, taj bol sigurno nije ni blizu bola koji oseća trudnica tokom porođaja.

najveće zablude o bebama
Foto: Shutterstock

Šta beba može da čuje i vidi?

Kao što ne postoji način da se utvrdi kakvu bol oseća beba kada putuje kroz porođajni kanal, tako ni lekari nisu sigurni koliko beba vidi ili čuje tokom porođaja. Ali zna se da beba nešto može da čuje  pre nego što dođe na ovaj svet. U stvari, lekari kažu da slušanje majke kako govori i peva tokom devet meseci u materici omogućava bebi da prepozna zvuk njenog glasa nakon što se rodi – to je sastavni deo veze između roditelja i deteta.

Pročitajte još:

S druge strane, bebin vid pre rođenja teže je oceniti. Ali nakon što se rodi, zna se da je vid u početku zamagljen i da ne može dobro da se fokusira. Kada se beba nalazi na oko 8 do 15 centimetara od maminog lica (nije slučajno da je ovo na nivou dojke, gde se obično hrani), ona ima sposobnost da otkrije crte lica svoje majke – to je drugi važan element vezivanja.

Kako se beba kreće tokom porođaja?

Kako vaš porođaj napreduje, vaše dete će činiti najbolje što može da podstakne proces. Dakle i beba učestvuje u izazivanju porođaja.

Da bi se započelo širenje grlića materice, glava bebe spušta se i pritiska grlić materice. Novorođenče se tokom porođaja obično izvrće i okreće kako bi pronašlo najlakši način da se provuče. Jednom kada bebin najširi deo – glava – izađe, ostatak porođaja trebalo bi da bude brz i lagan.

Ovo je nešto drugačije kada se beba rađa carskim rezom. Razlika je naravno da beba ne prolazi kroz porođajni kanal, to automatski znači da će se beba roditi sa manje sa stisnutom glavom. Druga ključna razlika je u tome što beba rođena carskim  rezom može disati brže i pliće od bebe koja je rođena vaginalnim putem.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram