Koliko stres u trudnoći zapravo utiče na bebu

trudnoća stres
Foto: SL, Terma / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Stres tokom trudnoće definitivno može imati fizičke i razvojne posledice po bebu. Ipak, stručnjaci se slažu da bi to morala da bude veća trauma i da sitnija svakodnevna nervoza nije mnogo opasna.

Kako pišu na sajtu ScaryMommy, postoje tehnike kojima možete da se poslužite i ublažite stres dok stre trudni.

S jedne strane, postoji mnogo dokaza da stres i problemi mentalnog zdravlja tokom trudnoće mogu da utiču na vašu bebu u razvoju.

Kao što pišu na portalu MarchOfDimes, od stresa može da vam skoči krvni pritisak, što može dovesti do prevremenog porođaja. Takođe, beba može da bude sitnija na rođenju od proseka, što, kao i prevremeni porođaj, može da kasnije izazove zdravstvene probleme kod bebe.

Osim fizičkih/zdravstvenih aspekata, previše stresa može da oslobodi previše kortizola u vaš krvotok, što može da ima trajni uticaj na vašu bebu.
Američki koledž ginekologa (ACOG) kaže da problemi s mentalnim zdravljem, poput depresije tokom trudnoće, mogu da vode ka tome da vaša beba češće plače i da je to plakanje teže ublažiti.

CNN napominje da takozvani toksični nivo stresa, depresije i anksioznosti može da izazove društvene, emocionalne i probleme u ponašanju.
„Kliničke studije otkrile su neurobihevioralne deficite, poput poremećaja motoričke koordinacije, veće emocionalne reaktivnosti i problema s govorom kod dece čije su majke u trudnoći bile pod stresom“, pišu na CNN-u.

Nije svaki stres tokom trudnoće isti

Ipak, nije sve tako crno jer uglavnom samo nagomilane jako stresne situacije ostavljaju posledice po bebu.

Kao što pišu za portalu Elemental – dugotrajna ili hronična izloženost traumi je vrsta stresa koji brine većinu lekara kada je u pitanju zdravlje majke i fetusa. Drugim rečima, ako se nekoliko dana ili čak nedelja osetite depresivno ili anksiozno, to neće imati tako veliki uticaj na vašu bebu.

Takođe, sve zavisi i od intenziteta stresa.

„Na primer, ako žena iznova doživljava traumu zbog nasilja u porodici, njena beba je verovatno u većem riziku nego ako ta trudnica doživi manju saobraćajnu nesreću“, kaže dr Niki Zajt sa Univerziteta Tenesi.

Srećom, pokazalo se da nakon rođenja i kasnije, dodir mame i bebe koža na kožu čini čuda, da briše sve strahove i umiruje plač, kao i da držanje bebe blizu sebe ima sjajne efekte, pišu na sajtu ScaryMommy.

Istraživanja su pokazala da dodir koža na kožu usporava otkucaje srca, pomaže bebi da reguliše temperaturu i smanjuje plač. Bilo da je u pitanju stres tokom trudnoće ili težak porođaj, dodir koža na kožu može da bude izuzetno lekovit i za mamu i za bebu.

Naravno, za sve trudnice koje nešto muči i osećaju bilo kakvu teskobu, treba da se jave stručnjaku za savet.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI