Kako preživeti fazu kad dete stalno traži pažnju

Foto: Shutterstock

Da li vaš dvogodišnjak konstantno traži vašu pažnju?

Da li vas prati u stopu i stalno ponavlja „mama“? Ovo je prilično uobičajeno ponašanje dece od dve godine, koje prati uplašen stav i to da ne žele da se odvoje od majke.

Vi, se s druge strane u takvim situacijama možete osećati prilično opterećeno i beznadežno. Srećom, postoji razlog zbog kog su ovi mališani tako zahtevani, ali i načini da se izborite sa ovakvim ponašanjem, piše Ženski magazin.

Iako se možda osećate kao da ste jedina majka lepljivog dvogodišnjaka, to zaista nije tako. Smatra se da skoro svako dete u manjoj ili većoj meri prolazi kroz ovu fazu, iako ih većina preraste to oko četvrtog rođendana. Obično se ova faza javlja iz razloga što deca uzrasta od dve godine još uvek nisu razvila u potpunosti svest o tome da ljudi (u njihovom slučaju majka) i dalje postoje, iako nisu u njihovoj neposrednoj blizini.

Zbog ovog javlja se problem kada majka želi da ostavi dete u vrtiću, ili izađe na kratko iz kuće bez njega. Dete je u tim situacijama zaista ubeđeno da – ostaje bez majke. Stručnjaci preporučuju da budete strpljivi i da pokažete razumevanje u ovoj fazi.

Foto:Shutterstock

Iako bez svake sumnje volite svoje dete, ponekad njegova privrženost može da bude opterećenje. Kada imate dete koje je previše lepljivo, jednostavno niste u stanju da uradite bilo šta bez njega što zaista može da bude problematično, naročito ako kraj njega imate i drugu decu. Prvo što morate imati na umu je da će ova faza proći. Takođe, možete pokušati da sledite i ove savete:

U redu je da pustite dete da izrazi svoje emocije, čak i ako to znači da malo plače. Iako ćete ga uveravati većinu vremena da ga volite iako ne možete da sedite kraj njega i mazite ga po ceo dan, u redu je i da ignorišete ovakvo ponašanje, kada na primer morate da odete u toalet.

Odredite vreme u toku dana koje će vaše dete provoditi sa dedama, bakama ili tetkama bez vašeg prisustva. Ovim postupkom svom detetu poručujete da ćete i ako odete, ipak doći i ponovo biti sa njim. Takođe, ovaj postupak uči dete da se može osloniti i na druge ljude osim na vas.

Na kraju morate se pobrinuti da pružite detetu priliku da vežba svoju nezavisnost. Dobar način da to uradite jeste da mu omogućite da neke stvari radi samostalno. Pružite mu priliku da se samo obuče, koristi pribor za jelo i da pokupi svoje igračke u korpu. Samostalnost će ga naučiti da se manje oslanja na vas.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram