Mudre i zabavne strategije da deca zavole zeleno povrće

Dete, dečak, povrće, zdrava hrana, zdrava ishrana
Foto: Shutterstock

Zvuči teško, ali je moguće!

Iako se kao sinonim za ružnu grimasu na licu koristi izraz da neko izgleda “kao dete koje jede spanać”, vaše dete može zavoljeti spanać i drugo zeleno povrće (čak i ako ga uopće ne želi jesti).

Treba samo da primenite nekoliko “mudrih” strategija, piše Krenizdravo.dnevnik.hr.

Pre svega, najvažnije je da ne forsirate dete da jede zeleniš, već da mu dopustite da usvoji nove navike u svom ritmu postepeno. U protivnom možete izazvati potpunu “averziju” deteta prema zelenilu.

Ako želite da vaše ete zavoli zeleno povrće, evo šta možete učiniti.

Dobri, stari Mornar Popaj

Dobar način da motivišete vaše dete da zavoli spanać je gledanje crtaća u kojem lik Popaj da bi dobio neverovatnu snagu pojede veliku kutiju spanaća. Na ovaj način vaše dete će na zabavan način naučiti kako je spanać zdrav.

Dete, devojčica, doručak, hrana, ishrana dece
Foto: Shutterstock

Neka vaše dete odabere zeleno povrće za svoj obrok

Ukoliko vodite dete u kupovinu, neka izabere samo zelenilo za svoj obrok. Deca posebno vole baby spanać, ukoliko je moguće, neka dete samo odabere listiće za svoj obrok i ubaci ga u korpu.

Budući da j vrlo lagano, možete kesu sa zelenilom dati vašem detetu da ga nosi u rukama. Na ovaj način pobudićete zanimanje deteta , a usput mu možete davati i male “lekcije”, poput: “Ovo povrće je zelene boje.”, “Ovo je kelj, ovo spanać…”, “Blitva ima velike listove, spanać male …”.

Na zabavan način neka vam dete pomogne u kuhinji u pripremanju obroka sa zelenilom

Možete nabaviti plastični nož kojim će vaše dete seckati spanać za svoj obrok. Takođe, dete može ubaciti isto u supu ili vodu za kuvanje (uz vašu asistenciju i oprez) ili ga poređati na pizzu od povrća, ubaciti u blender itd.

Ukoliko proces pripremanja obroka učinite zabavnim za decu, za njih će to biti vesela igra, a ujedno ćete i povećati šanse da vaše dete pojede obrok od zelenja koji mu pripremate (zamislite iščekivanje i entuzijazam deteta koje čeka da se skuva to jelo).

Majka, mama, žena, dete
Foto: Shutterstock

“Sakrijte” zelenilo u dečjim obrocima

Izmiksani spanać, blitvu i drugo zelenilo možete dodati u smese za uštipke, palačinke, pa čak i u dečji smoothie.

Ukoliko dodate malo rogača ili kakao praha, smoothie ili šejk će poprimiti “čokoladnu” boju, a vaše dete verovatno neće ni primetiti da se tu nalazi malo zelenila.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram