Hrana koja loše utiče na razvoj moždanih funkcija kod dece

devojcica
Koja hrana loše utiče na razvoj mozga, Foto: Szymon Bartosz / Alamy / Alamy / Profimedia

Dobar izbor hrane za vašu decu nekad je teško napraviti, posebno ako niste sigurni šta je zdravo ili nezdravo za njihov razvoj. Zato studija otkriva koja to hrana može imati negativan uticaj na razvoj vašeg deteta.

Ovo može biti posebno zastrašujuće kada razmislite o važnosti njihovih razvojnih faza i ulozi koju ishrana može da igra u ovim periodima rasta, ne samo u fizičkom razvoju, već iu mentalnom, kao i u ponašanju.

Prema izveštaju za 2020. objavljenom u The Lancet: Child & Adolescent Health, apsolutno najgora vrsta hrane za mozak vašeg deteta je brza hrana.

Istraživanje

Tri istraživača mozga i ishrane sa Zapadnog univerziteta u Londonu, Ontario, pregledali su preko 100 različitih studija za ovaj izveštaj. Studije, koje su uključivale neke od prethodnih radova istraživača, potvrdile su kako loš izbor ishrane može uticati na decu i mozak adolescenata.

Šta su otkrili

Izveštaj je otkrio da deca i tinejdžeri konzumiraju izuzetno velike količine brze hrane bogate kalorijama, što negativno utiče na razvoj njihovog mozga. To je uglavnom zato što mozak adolescenata još uvek razvija svoj pre-frontalni korteks, deo vašeg mozga koji je odgovoran za pamćenje, pažnju i kontrolu impulsa.

Prema studiji, efekat nezdrave hrane na razvoj pre-frontalnog korteksa može negativno uticati na sposobnost vašeg deteta da „samoreguliše“ svoj izbor hrane, te će tako imati veću tendenciju da jede nezdravu hranu i u budućnosti.

Kako brza hrana utiče na mozak dece i njihovu budućnost

Ovaj izveštaj takođe naglašava da zbog načina na koji nezdrava hrana može narušiti sposobnost deteta da kontroliše svoju ishranu, što može doprineti gojaznosti kasnije.

Ne samo da može imati posledice na kontrolu impulsa, već je posebna kohortna studija iz socijalne psihijatrije i psihijatrijske epidemiologije otkrila da je loš kvalitet ishrane kod adolescenata takođe povezan sa višim slučajevima depresije.

A nova studija sa Univerziteta Džordžija pokazala je da dodavanje šećera u detinjstvu može dovesti do oštećenja pamćenja u odraslom dobu.

Zdrave preporuke

Dakle, sa svim ovim informacijama, kako možete da napravite neophodne promene u ishrani vašeg deteta da biste bili sigurni da je njegov mozak u dobrim rukama?

Pregled iz 2017. godine navodi da zdrava ishrana za razvoj deteta uključuje obilje hranljivih materija kao što su proteini, ugljeni hidrati (ne rafinisani ugljeni hidrati), zdrave masti, gvožđe, vitamini A, C i D i vitamini B.

Medical News Today predlaže hranu kao što su lisnato povrće, grčki jogurt, masna riba i jaja kao deo zdrave ishrane za mozak vašeg deteta.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram