Kako da promenimo stanje u porodilištima? Ova advokatica i babica imaju odgovore – dobro poslušajte šta kažu

Ništa u svetu koji poznajemo ne može da se meri sa momentom rađanja novog života, a dragocenost ovog trenutka, majci, niko nema pravo da oduzme, naglašavaju gošće nove Mamazjanije, advokatica Marina Mijatović i Dušica Kovačević, VMS babica i vlasnica „Bebi patrole“, koje u epizodi, specijalno posvećenoj trudnicama i porodiljama, spremaju buduće majke za „meč“, koji ih u porodilištu očekuje.

Majka. Postoji li lepša reč?

Marina Mijatović, Dušica Kovačević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije na ostalim platformama biće dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Marina Mijatović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U Srbiji su žene masovno slabo informisane, neupućene u ono što ih čeka na porođaju, a prvorotke, nažalost, moraju da znaju svoja prava kada stignu u porođajnu salu, ali i tokom boravka u porodilištu. Usled neobaveštenosti, mnoge su prošle kao „bose preko trnja“, dok su svoju bebu donele na svet, a porođaj, kao takav, bio im je najmanja briga. Odnos pojedinih lekara, ginekologa-akušera, anesteziologa, ali i medicinskih sestara, babica, takav je da često podrazumeva vređanje, vikanje, neprijatnosti i dovodi žene u stanje grča, panike, paranoje, traume, što ostavlja posledice po njeno i bebino zdravlje.

Dušica Kovačević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Gošće nove Mamazjanije objašnjavaju da ne mora da bude ovako, da žena ima sva prava u porodilištu i u porođajnoj sali, da može da se informiše o tome šta sme da pita, promeni, odluči. Sistem, sa druge strane, treba da bude postavljen pravilno, a ne nakaradno. Žena ne sme da strahuje od lekara koji će biti dežuran u trenutku porođaja, ona nije dužna da „rezerviše“ ginekologa, kojeg prethodno plaća u privatnoj praksi, a na kraju se opet često desi da doživi neprijatnost, akušersko nasilje i da pod traumom, sa bebom u naručju, odlazi kući.

Šta žena treba da zna pre nego što ode na porođaj?

Koja su sve prava budućih majki u porodilištu?

Odakle to nepisano pravilo da trudnica mora da vodi trudnoću privatno, da bi sebi „obezbedila“ lekara na porođaju?

Zašto zdravstveni sistem u Srbiji ne prepisuje pozitivne prakse iz razvijenih zemalja, koje su odavno promenile procedure i protkol kad su u pitanju porođaji i odnos prema ženama u porodilištu?

Marina Mijatović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Koji su glavni koraci za promene zdravstvenog sistema u domenu porodilišta i porođaja?

Kako da preveniramo akušersko nasilje i neprijatnosti na porođaju?

Dušica Kovačević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako se žena posle traume na porođaju suočava sa onim što je prošla, kako se odlučuje na novu trudnoću?

Koje su metode „lečenja“ traume?

Dušica Kovačević, Marina Mijatović, Ana Marković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kad se žene odlučuju da prijave nasilnog lekara ili bilo kog zdravstvenog radnika u porodilištu?

O ovim i brojnim drugim gorućim pitanjima, koja zanimaju pre svega trudnice, ali i porodilje koje su prošle manju ili veću traumu, govorile su naše gošće, osvrćući se na dugogodišnje iskustvo koje imaju u radu sa ženama, Marina iz ugla prava koje mora biti dostupno svima, a Dušica iz rada sa trudnicama koje priprema na najvažniji dan u životu.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta.