Dr Dušanov: Deci preti treći virus – pored korone i gripa

Foto: Printscreen/YouTube/televizija KANAL 25/Aleksandr Pykhteev / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako se bliži povratak u školu, tako se sve češće pominju respiratorne infekcije koje su, za razliku od korone, već godinama sa nama. Zato se mnogi roditelji pitaju treba li da svoje mališane vakcinišu protiv gripa kako bi ih donekle zaštitili jer se očekuje preklapanje epidemije gripa i korone. Pedijatar Slavko Dušanov za portal Nova.rs priča čime se treba voditi.

Pravilnik o obaveznoj imunizaciji stanovništva kaže da je vakcina protiv gripa obavezna, odnosno da treba da je prime deca starija od šest meseci koja imaju hronična oboljenja pluća, hronične poremećaje kardiovaskularnog sistema, šećernu bolest, gojaznost, bubrežnu disfunkciju, hemoglobinopatiju, hronične neurološke poremećaje, maligna oboljenja, deca sa presađenim tkivom i organima, kao i deca smeštena u socijalno-zdravstvenim ustanovama.

I tu su stvari jasne.

A šta je sa mališanima koji nemaju zdravstvenih tegoba? Treba li oni da prime vakcinu protiv gripa u ovo doba pandemije korone? Da li će tako biti bezbednija?

vakcina protiv gripa
Foto: JED KIRSCHBAUM / Newscom / Profimedia

„Niko ne može da da pravi odgovor jer se prvi put srećemo sa ovakvom situacijom. Dosad je bilo da sem tih rizičnih grupa deca nisu vakcinisana“, priča doktor Dušanov.

On izdvaja dosadašnja iskustva sa vakcinom protiv gripa, na osnovu čega se ponešto da naslutiti.

„Do sada ova rizična deca nisu imala nikakve posledice nakon što su primala vakcinu protiv gripa, tako da nema razloga da i deca koja nisu rizična ne prime tu vakcinu. Ipak, to je sve na dobrovoljnoj bazi. Na roditeljima je da odluče da li će dete da vakcinišu ili ne.“

Do te odluke imaju nešto više od mesec dana jer se vakcinacija, da bi imala efekta, vrši nekoliko meseci pre očekivane epidemije gripa. Za sada je najavljeno da će to u Srbiji biti od 1. oktobra.

Treća pretnja

Pedijatar Slavko Dušanov ističe da virus gripa očekivano dolazi krajem janura, početkom februara, ali da je i dalje nepoznanica kakav će odnos biti između njega i korone i kako će se do tada korona ponašati.

Pritom, pored ove dve zaraze, tu je i treći problem.

„U epidemiji gripa kod male dece do druge godine javlja se još jedan virus – respiratorni sinicijalni virus. Tada deca dobiju strašan bronhitis, kašlju, guše se i mi im bukvalno ništa ne možemo jer vakcine za to nema. Takođe, mi smo primetili da, kad je neke godine epidemija gripa blaža, pa od njega oboli manje dece, onda ih više oboli od sinicijalnog virusa.“

Doktor napominje da je to samo zapažanje lekara i da se odnosi među virusima ne mogu lako dešifrovati. Zato se i ne može sa sigurnošću znati kako će se i da li će se ukrstiti korona i grip, ali i ovaj treći virus kao dodatni problem.

Ipak, doktor je optimista.

„S obzirom na celokupnu situaciju, posebno na to što deca imaju blaže simptome ako obole od kovida 19, ne smatram da svako dete po svaku cenu treba da se vakciniše protiv gripa. Ali neće biti ni neke štete ako dete primi vakcinu – tako će biti zaštićeno makar od jedne respiratorne infekcije“, zaključuje naš sagovornik.

Vakcina nije za sve

Deca mlađa od šest meseci ne treba da primaju vakcinu protiv gripa, a isto važi i za decu (i odrasle) koja su bolesna, imaju temperaturu, kašlju, kijaju i ako imaju alergiju na kokošja jaja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram