Detaljan vodič da klima bude bezbedna za decu

Foto: Shutterstock

Nema boljeg načina za hlađenje mesta boravka od korišćenja klima uređaja. Ipak, nepravilna upotreba klime i previše rashlađena prostorija mogu ugroziti zdravlje deteta. Zato svi roditelji sa malom decom i bebama imaju nedoumicu kada dođu letnje vrućine - da li i kako da klima bude bezbedna za dete?

Postoje neke osnovne smernice za korišćenje klime tako da bude bezbedna za decu, piše Bebac.

Održavajte sobnu temperaturu prijatnom

Neka temperatura bude prijatna i za vas i za dete, neka ne bude ni previše hladno ni previše toplo. Pedijatri preporučuju da je najbolje da sobna temperatura bude između 23 i 26 stepeni. Redovno nadgledajte temperaturu u sobi i ako vam se učini da je previše hladno smao ugasite klimu. Možete imati i termometar u sobi kako bi vam bilo olakšano praćenje temperature vazduha. Neka vam prozor ili vrata uvek budu delimično otvoreni kako biste omogućili cirkulaciju vazduha, posebno ako je velika vlažnost vazduha.

Neka dete ne bude u blizini direktnog naleta hladnog vazduha

Obucite dete u lagane slojeve koji pokrivaju ruke i noge, jer ćete na taj način zaštititi bebu od hladnog vazduha. Ukoliko imate novorođenče slobodno možete staviti kapicu na glavu, ako vam se učini da hladan vazduh cirkuliše oko bebe. Takođe, ne zaboravite lagane i tanke čarapice. Pored svega neka beba ili dete nikada ne budu na direktnom udaru klime.

Mama i beba, majka, beba
Foto: Shutterstock

Redovno servisirajte klima uređaj

Redovno servisiranje klima uređaja veoma je bitno kako bi se prašina i bakterije uklonili iz nje. Minimum jednom godišnje servisirajte klimu. Razgovarajte sa serviserima ili potražite uputstva o tome kako i kada bi trebalo izvršiti servisiranje.

I u klimatizovanoj prostoriji hidrirajte dete

Klima uređaj isušuje vazduh. Pored redovnog unosa tečnosti bitno je da detetu namažite kožu dečijim uljem ili kremom, a bebama redovno održavate higijenu nosa. Kako bi vlažnost vazduha u sobi bila optimalna možete staviti, isto što radite i zimi, posudu sa vodom u prostoriju.

Ne vodite dete na toplo mesto odmah po izlasku iz klimatizovane sobe

Iznenadne promene temperature mogu prouzrokovati toplotni šok kod deteta, pa čak i smrt. Pre izlaska iz klimatizovane prostorije isključite klimu i dajte vremena dečijem organizmu da se navikne na spoljnu temperaturu.

Dete, devojčica, dečak, veš, kućni poslovi
Foto: Shutterstock

Koristite klima uređaj samo kada je neophodno

Nije potrebno stalno koristiti klima uređaj, mnoge mame bi radije koriste ventilator nego klimu jer se boji hladnog vazduha. To može biti opcija i za vas ako vam u kući ili stanu nije previše toplo. Na podu je uvek hladnije te možete igrati igre sa detetom na podu, ako imate bebu postavite prostirku na pod i igrajte se sa bebom. Ukoliko je u nekoj sobi hladnije premestite se tamo, ovo takođe može biti predlog ako želite klimom brže da rashladite kuću. Pređite sa detetom u drugu sobu, otvorite vrata i uključite klima uređaj. Nakon što dostignete željenu temperaturu možete ugasiti klimu.

Kako da klima u kolima bude bezbedna za bebe i decu

U sobi je potrebno da imate osećaj svežine i ne jake hladnoće. Zato bi trebalo da prilagodite svoju jedinicu na 27-28 stepeni i nikada ispod. Smanjite jačinu duvanja na minimum i usmerite duvanje na plafon. Ako je spoljna temperatura na primer 42˚ stepena podesite klimu na 30 stepeni za bolju efikasnost i zdravije uslove. Osnovno pravilo je da željenu temperaturu podesite za 10 do 12 stepeni ispod spoljne temperature. To je ekonomično pravilo, a i pravilo koje će biti dobro za vaše zdravlje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram