Halo beba savetuje: Šta pomaže kad beba ima grčeve

Beba i porodica 12. jun 202109:09 > 25. maj 2022 12:05
Foto: Shutterstock

U okviru novog serijala na portalu Zadovoljna.rs, odgovaramo na najčešća pitanja koja muče novopečene roditelje. Iz Telefonskog savetovališta Halo beba za portal Zadovoljna.rs rešavaju dileme o prvim bebinim danima kod kuće, o nezi pupka, dojenju, a sada su na redu grčevi.

„Infantilne kolike ili grčevi se javljaju oko druge nedelje života, a nestaju između drugog i petog meseca. Najčešće se javljaju između podoja, odnosno obroka, kada bebin stomak vari hranu“, kažu za portal Zadovoljna.rs iz Telefonskog savetovališta Halo beba Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Beba tada intenzivno plače, bolno, i teško se smiruje, steže pesnice, izvija leđa, pruža i skuplja nožice, zacrveni se u licu, stomak joj je naduven i osetljiv na dodir. Srećom, taj plač ne traje satima, pa dođu periodi kada beba mirno spava.

I mada je pedijatrija toliko napredovala, i dalje nije poznato otkuda zapravo grčevi.

„Pravi uzrok nastanka i dalje se ne zna. Reč je o normalnoj, razvojnoj pojavi gde se bebin sistem organa za varenje navikava i prilagođava ishrani deteta.“

Ćebence i muzika

„Svaka beba reaguje drugačije, pa roditelji ili osobe koje brinu o bebi treba da istraže šta njihovu bebu umiruje. Prostor u kom beba boravi treba učiniti sličnim onom okruženju gde je provela devet meseci. To bi trebalo da bude toplo i smirujuće okruženje, bez jakih zvukova i svetlosti uz prijatnu nežnu muziku. Dobar savet je da uvijete bebu u tanko ćebence, da je nosite, ljuljate, nežno joj pričate. Prislonite bebu na grudi kako bi slušala otkucaje srca, osetila miris tela i dodir kože.“

Kako kažu naše sagovornice, to je smiruje, vraća je u period dok je bila u maminom stomaku.

Pomaže i masaža

„Od pomoći može da bude i blaga masaža bebinog stomaka u smeru kazaljke na satu, ali nikako posle obroka, već sat vremena pre obroka. Bebu masirajte vrhovima dva prsta od pupka ka spolja praveći blage krugove, sve dok bebi prija.“

Osim toga, treba obratiti pažnju i na to kako beba jede.

„Prilikom dojenja uvek treba proveriti tehniku dojenja – da li beba dobro prijanja uz dojku. Bebe su često halapljive dok jedu, pa je potrebno usporiti hranjenje, odvojiti bebu od dojke, podignuti je da podrigne, pa nastaviti sa hranjenjem. Ukoliko koristite mlečna formulu, bebu treba držati u uspravnijem položaju dok jede. Koristite flašicu sa manjom cuclom iz koje mleko ne ističe previše brzo da bi se smanjila količina vazduha koji beba guta prilikom hranjenja.“

Termofor koristite oprezno

Tu je i još korisnih saveta koji mogu da pomognu ako beba ima grčeve.

„Neke bebe smiruju učestali i ponavljajući zvukovi, takozvani beli šumovi, kao što su: zvuk usisivača, fena za sušenje kose, šum talasa, zvuk padanja kiše ili vožnja automobilom.Takođe, pomaže topla kupka ili termofor koji se drži na bebinom stomaku, s tim što termofor koristiti oprezno, prema uputstvu proizvođača.

Iz Halo bebe kažu da treba isprobati razne tehnike umirivanja bebe jer ista tehnika neće delovati svaki put, pa svakako treba biti strpljiv.

„Odmorna i smirena mama, relaksirajuća okolina, podržavajuća porodična sredina doprinose ublažavanju ove situacije. Uz to, po preporuci pedijatra mogu se koristiti probiotici, enzimi i preparati simetikona“, zaključuju naše sagovornice.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram