Greška broj jedan zbog koje vam se kosa umasti za dan

Kosa
Foto: Ivan Dudka / Alamy / Alamy / Profimedia

Poznat vam je onaj osećaj kada dan posle pranja prođete prstima po glavi i osetite da vam se kosa već zamastila? Niste jedini, brojne se žene žale na ovaj problem. Upravo zato kosu peru vrlo često, čak i svaki dan, a upravo u tome mogao bi ležati glavni uzrok problema.

Masna kosa rezultat je lojnih žlezda na temenu koje proizvode ulje, piše Zadovoljna.hr. Kosa zatim upije to ulje pa kosa izgleda masno. Ulje samo po sebi nije loše za kosu, štaviše, čini je sjajnom, zdravom i snažnom, ali previše ulja može stvoriti talog zbog kojeg će kosa izgledati previše opušteno i glatko.

Tanka i osetljivija dlaka, naravno, brže se masti od debele i čvršće, i već jedan dan nakon pranja može da se zamasti. Sve to povezano je s količinom ulja koje teme proizvodi, kao i s tim koliko dobro vaša kosa „podnosi“ ulje. Kada se kosa više masti, želimo je i češće prati, pa čak i svaki dan, a to je najveća greška zbog koje će se koren kose još više mastiti.

To se dešava jer nakon što naviknete kosu na svakodnevno pranje, teme može postati masno i svrbeti kada pranje želite da odgodite za koji dan. To je isto kao kad preterate s čišćenjem kože i odstranite s nje prirodna ulja – što više perete kosu, to će teme proizvoditi više ulja kako bi ga kompenzovalo.

Perete li inače kosu svaki dan, trebaće joj vremena da se privikne na to da je perete svakih nekoliko dana pa ćete je verovatno morati nositi vezanu ili staviti traku u danima između pranja. Kada se kosa navikne da je ne perete svaki dan, primetićete drastičnu promenu.

Osim toga koliko često perete kosu, važno je, naravno, i to čime je perete. Frizerski stručnjaci savetuju da uložite u dobar šampon za duboko čišćenje za masnu kosu. On će dubinski očistiti teme i ukloniti višak nakupljene masnoće. Takav šampon najbolje je koristiti jednom nedeljno, a uz njega možete koristiti i neki drugi šampon koji vam odgovara, kao i regenerator.

Takođe je savet da kosu perete u dva kraća šamponiranja, a ne jednom i duže, a regenerator stavljate samo na krajeve kose. Ako vam se kosa mrsi i teško je raščešljavate, radije uložite u dobru četku za raščešljavanje nego da regenerator nanosite po celoj dužini kose.

Da se kosa manje masi, pomoći mogu i suplementi za rast kose koji neguju vlasi iznutra kako bi se održalo zdravlje kose i temena. Mnogi se kunu i u jabukovo sirće kad je reč o masnoj kosi. Jabukovo sirće jednostavno pomešajte s malo vode i tim rastvorom prelijte kosu. Neka odstoji nekoliko minuta i kosa će biti potpuno čista i nimalo masna.