Dajana je stručnjakinja za ishranu kod neplodnosti, a ovo su njeni saveti šta da jedeš ako želiš da zatrudniš

Saveti za plodnost.

Sterilitet je globalni zdravstveni problem, a prema podacima Udruženja “Šansa za roditeljstvo” iz 2019. godine svaki šesti par u Srbiji ne može da ima decu. Bilo da pokušavate da ostanete u drugom stanju prirodnim putem ili jedini spas vidite u vantelesnoj oplodnji, važnu ulogu u pripremi za začeće ima ishrana.

Kojih pravila u ishrani treba da se pridržavaju partneri koji vode borbu da se ostvare u ulozi roditelja, detaljno nam je objasnila Dajana Švraka Milutinović, magistar farmacije i master ishrane i suplementacije.

Dajana je na masteru odbranila temu „Nutritivne modifikacije kao novi terapijski pristup u tretmanu infertiliteta“, a na svom Instagramu redovno budi svest o važnosti ishrane za proces VTO.

Na početku razgovora, Dajana je za Zadovoljnu pojasnila da pripreme kroz ishranu traju od tri do šest meseci.

„U tom periodu možemo da regulišemo hormonski status, uzroke neplodnosti, ali i kvalitet jajne ćelije i spermatozoida“, naglašava Dajana i dodaje da je poželjno da se i žena i muškarac pripremaju kroz ishranu, jer su na taj način oba partnera zdrava.

Na pitanje koji način ishrane treba da praktikuje žena koja se priprema za VTO, Dajana nam kaže da je to mediteranska ishrana.

„Mediteranska ishrana je jedna od najviše istraživanih načina ishrane, pri samom procesu pripreme za VTO i povećanju plodnosti. Ova ishrana podrazumeva unos celovitih žitarica, voća, povrća, mahunarki, ribe, maslinovog ulja, orašastih plodova. Studije su pokazale da ne samo da povećava kvalitet jajnih ćelija već i poboljšava endometrijalnu receptivnost“, kaže Dajana.

Dajana Švraka Milutinović
Foto: Nebojša Babić

Ona naglašava da je jedno od najvažnijih pravila povećanje unosa proteina i zdravih masti, a smanjenje unosa ugljenih hidrata. Međutim, kako ističe, ugrljene hidrate nikako ne treba izbaciti u potpunosti.

Koje namirnice svakodnevno uvrstiti u ishranu?

Dajana preporučuje da u jelovniku bude zastupljeno dosta proteina.

„Savetujem da jedete ribu, jaja i ćuretinu. Ovo malo odstupa od same mediteranske ishrane koja ima ograničen unos živine, ali zato ribi dajemo prednost. Mnogo bolji rezultati se postižu kod osoba koje u ishranu uvrste ribu bar dva puta nedeljno. Dobri su i biljni proteini, mahunarke, kinoa, kao i orašasti plodovi zbog proteina i zdravih masti.

Takođe, preporučujem maslinovo ulje, salate, povrće, sveže voće niskog glikemijskog indeksa kao odličnog izvora vitamina i minerala, antioksidanata koji se bore sa slobodnim radikalima i koji nam uništavaju kvalitet jajnih ćelija i sperme“, savetuje Dajana i dodaje da su ove namirnice bogate i vlaknima koja takođe imaju važnu ulogu u ovom procesu.

Prema njenim rečima, iz ishrane treba izbaciti unos prostih ugljenih hidrata, belo brašno, industrijsku hranu, gazirana pića, alkohol, velike količine kafe i slatkiša, jer nam upravo šećeri dodatno uništavaju kvalitet jajnih ćelija.

Dajana navodi da je bitan i unos vitamina i minerala pre začeća.

„Vitamini i minerali se bore sa slobodnim radikalima i tako nam štite kvalitet jajnih ćelija i sperme. Postoji cela paleta suplemenata koja se po određenim indikacijama prepisuje u ovom procesu. Svakako, neće svaki suplement svima da pomogne, zato je potreban individualni pristup kako bi na osnovu uzroka steriliteta odredili odgovarajuću suplemetaciju“, naglašava ona.

Dajana Švraka Milutinović
Foto: Nebojša Babić

Kako pojašnjava, važno je da se i ishrana muškarca menja.

„Ako problemu pristupimo kao par, veće su šanse za uspeh. Postoji i odgovarajuća suplemetacija koja je karakteristična za muškarce, dok je ishrana po istom principu kao za žene, osim ako ne lečimo konkretno određeni zdravstveni problem“, kaže Dajana.

Na pitanje da li telesna težina ima uticaja na začeće, Dajana odgovara da su mišljenja podeljena.

„Jedna studija koja je rađena u Americi na 3.500 žena, pokazala je da gojaznost nema direktan uticaj na plodnost. Uzrok problema kod gojaznih osoba je uglavnom insulinska rezistencija ili dijabetes, a upravo to je onda uzrok steriliteta koji treba da se reši.

Ukoliko je žena gojazna, a nema ovaj problem, kilogrami nisu presudni za uspeh, i to mogu reći i iz ličnog iskustva. Osobe sa problemima štitne žlezde, udruženim sa dijabetesom imale su uspeha u VTO uz odgovarajuću ishranu i terapiju koju je prepisao endokrinolog“, rekla nam je Dajana.

Za kraj razgovora, naša sagovornica ističe i važnost hidratacije.

„Kao i za celokupno zdravlje i u ovom slučaju hidratacija je mnogo važna. Često pacijenti ne unose dovoljne količine vode, uz to piju veće količine kafe, i tako dodatno dolazi do dehidratacije. Pijte što više vode, limunadu i čajeve kao što su Virka, Očajnice, čaj od lista maline, čaj od cimeta, čaj od crvene deteline, čaj od ašvagande, đumbira i mnoge druge“, zaključuje Dajana.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram