Brzinski test da proveriš da li je tvojoj bebi stvarno hladno ili ne

bebe hladnoća
Foto: ROBIN MCKELVIE / Alamy / Alamy / Profimedia

Prilikom pripreme bebe za prvu zimu i hladno vreme najpotrebnije je da osigurate da joj je dovoljno toplo. Međutim, postoje pravi i pogrešni načini za to, ističu eksperti za roditeljstvo.

“Koliko je toplo ili hladno bebi ne ocenjujemo proveravajući jesu li joj hladne ruke ili noge. Umesto toga postavite prste ispod vrata bebe”, kaže doktorka Ivon Gustafson, ekspertkinja za roditeljstvo.

Ukoliko je bebi vrat topao i vlažan, to znači da joj je prevruće. U suprotnom, ako je hladan, potrebno je dodatno utopliti bebu.

Prema savetima stručnjaka, bebu je potrebno obući jedan sloj više nego što oblačite sebe. Mnogi roditelji često prave grešku jer dete previše utople.

Neki od upozoravajućih znakova mogu biti hladne ili crvene ruke kod bebe, uključujući drhtanje, bleda ili crvena stopala i plave usne.

Postavljanje dodatnog ćebeta preko sedišta za automobile nije loša ideja, sve dok to ne ugrožava protok vazduha, kaže Gustafson, a prenosi Zelena učionica.

Takođe se preporučuje izolacija kolica kako biste umanjili protok hladnoće do bebe. To možete uraditi tako što ćete ispod bebe postaviti komad stiropora.

Koža kod beba sklona je pucanju i sušenju u zimskim mesecima, tako da se preporučuje redovno mazanje losionom ili hidratantnim kremama.

Izlazak na hladan vazduh s bebom ne treba izbegavati. Međutim, važno je voditi računa da bebina odeća bude prilagođena vremenu jer bebe ne mogu da zadržavaju temperaturu kao odrasli.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram