Autofagija za pse može da produži život vašem ljubimcu

Foto: Shutterstock

Baš kao kod ljudi, cirkadijalni ritam je važan i kod pasa. Urođeni cirkadijalni ritam životinja diktira kada je hrana isceljujuća, a kada je stresna po organizam. Zato isprekidani post, kojim se aktivira autofagija, može biti značajan i za vašeg psa.

Istraživanje profesora Sačidanade Pande sa Institura Salk pokazuje da je vreme kada hranite svog ljubimca gotovo jednako važno kao i ono čime ga hranite, s ciljem izbegavanja gojaznosti, dijabetesa i drugih uobičajenih bolesti koje pogađaju pse.

Pravilnom ishranom pasa mogu se izbeći mnoge od najčešćih metaboličkih bolesti povezanih sa starenjem.

„Kada kažemo vlasnicima kućnih ljubimaca da je u redu ako njihov zdravi pas ne želi da jede jedan dan ili preskoči ako obrok, oni su iznenađeni. Ali psi ne moraju da jedu dva ili tri obroka dnevno sa poslasticama između (kao ni ljudi). Kao i mi, psi su prebrzi. Trebalo bi da poste deo dana, u stvari, da bi aktivirali dugme za metaboličko resetovanje“, tvrdi profesor.

Pas, veterinar
Foto: Shutterstock

Post ima mnogo oblika, ali njegov osnovni efekat na telo je isti. Aktivira hormon glukagon, koji uravnotežuje insulin, kako bi nivo glukoze u krvi bio u balansu.

U vašem telu, ako nivo insulina raste, nivo glukagona opada, i obrnuto. Kada svom telu date hranu, nivo insulina raste, a nivo glukagona opada. Ali suprotno se dešava kada ne jedete: nivo insulina opada, a nivo glukagona raste.

Kada vaš nivo glukagona poraste, to pokreće mnoge biološke događaje – od kojih je jedan autofagija, mehanizam za čišćenje ćelija. Zbog toga je privremeno uskraćivanje hranljivih materija svom telu – i telu vašeg psa – kroz bezbednu praksu vremenski ograničene ishrane (ili hranjenja, kada su psi u pitanju) jedan od najboljih načina da se poboljša zdravlje vaših ćelija.

Pas kucni ljubimac
Kućni ljubimac Foto:Shutterstock

Osim održavanja „ćelijske mladosti“ i usporavanja starenja, istraživanja su pokazala da ova praksa psima daje veću energiju, povećava sagorevanje masti i smanjuje rizik od razvoja bolesti poput dijabetesa.

Dr Mark Matson, profesor neuronauke na Medicinskom fakultetu Džon Hopkins, sproveo je studije u kojima je podvrgao životinje postu svaki drugi dan sa ograničenjem kalorija od 10 do 25 odsto.

Prema njegovim rečima, ako to počnete da radite dok su životinje mlade, živeće 30 odsto duže. Matson je čak otkrio da su nervne ćelije životinja bile otpornije na degeneraciju kada su se pridržavali ovog protokola.

Foto:Shutterstock

Jedan od mehanizama koji pokreće ove biološke reakcije nije samo autofagija već stres. Tokom perioda posta ćelije su pod blagim stresom (zdrava, „dobra“ vrsta stresa), i na taj stres reaguju tako što povećavaju svoju sposobnost da se odupru bolesti.

Druge studije su potvrdile ove nalaze. Pravilno isplanirani post smanjuje krvni pritisak, poboljšava osetljivost na insulin, jača funkciju bubrega, poboljšava funkciju mozga, regeneriše imuni sistem i povećava otpornost na bolesti kod sisara u celosti.

***

Bonus video: Kućni ljubimci za mirniji život

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram