Da li je normalno da pas jede travu?

pas u travi
Pas u travi, Foto: Mark fairhurst / Avalon / Avalon / Profimedia

Mnogi vlasnici pasa veruju da psi „pročišćavaju“ želudac i probavu jedući travu ili da trava podstiče refleks povraćanja i na taj način izbacuju višak kiseline. U osnovi tu ima i istine - naši ljubimci, naime, kad osete da ih nešto muči ima urođeni nagon da si na neki način pomognu.

„Nažalost moram reći da se ti problemi najčešće ne rešavaju jedenjem trave jer su životinje konstantno izložene glavnom uzroku nastajanja problema. Nekoliko je mogućnih problema – mogu to biti greške u ishrani, stres, alergije, različite bolesti, paraziti. Obično ljudima kažem se s vremenom jedenje trave učestali, a idući korak je da s vremenom životinja počne sve češće lizati i jesti zemlju, a ponekad i kamenje. To je, naravno, vrlo opasno”, kaže doktor veterine Branimir Rebselj, a prenosi Jutarnji.hr.

Ako se ovakvo ponašanje učestali, pa se ponavlja i nekoliko puta nedeljno, to je onda i više nego alarmantan znak da pas ima problema s probavnim sistemom posebno s bolovima u želucu i da je krajnje vreme da se pas odvede na pregled veterinaru.

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram