Tri najodanije rase pasa

rase pasa
Foto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Neki vlasnici pasa traže da je njihov ljubimac pouzdan i do kraja odan, te je zato dobro znati koje rase krase upravo te karakteristike.

Doberman

Kad je doberman iz dobrog legla i pravilno dresiran, on je pravi prijatelj i čuvar. Te inteligentne pse lako je dresirati i zato su često deo vojnih ili policijskih jedinica. Oni vole svoje vlasnike, naročito one koji im omogućavaju dosta aktivnosti i pustolovina u prirodi. Njihova odanost ljudima ne svodi se samo na njihovog vlasnika (kao što ih bije glas), oni vole ljude generalno i zato su kroz istoriju tako omiljeni, prenosi N1.

Nemački ovčar

Svetsko udruženje uzgajivača pasa nemačke ovčare naziva “rasom koju pravi ljubitelji pasa upravo obožavaju”. Stekli su reputaciju izuzetne inteligencije i plemenitog temperamenta. Neće se nikada navići na miran život u kući, na kauču. Potrebno im je jako mnogo fizičke aktivnosti, pa čak i mentalnih izazova tokom dana.

Oni će svaki zadati posao obaviti savršeno, bilo da se radi o policijskom poslu ili poslu psa vodiča, člana gorske službe spasavanja ili čak takmičara u sportskim igrama za pse. Oni su zaista verni prijatelji. Ipak, potrebno im je vreme da nekoga zavole, ali jednom kad nekog zavole, postaju ekstremno odani.

Čivava

Gotovo svi znamo da su čivave sićušni psi velikog karaktera, ali taj inteligentni psić zaista je i odan prijatelj. Kako su puni želje da zadovolje vlasnika, nije im potreban poseban trening. Oni su najsitnija rasa, poneki teže ispod dva kilograma. Mogu se jako razlikovati po temperamentu, ali svi primerci ove pasmine sasvim su odani ljudima, koje vole i gutaju njihovu pažnju, svu koju mogu iskamčiti.

Neke čivave stekle su reputaciju kao divlje i zločeste prema nepoznatim ljudima, ali to je verovatno posledica njihove silne odanosti svom vlasniku. Čivave treba podučiti da budu umerenije s lajanjem. Potrebno im je umereno, ne naročito strogo, ali regularno dresiranje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Kućni ljubimci za mirniji život