Veterinar otkriva: Koje su slabe tačke različitih rasa pasa

rase pasa bolesti
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Nabavili biste krznenog ljubimca, ali biste pre toga da razmislite o eventualnim boljkama koje su karakteristične za pojedine rase. Dr Maja Ilić, veterinarka sa bogatim iskustvom, za Zadovoljnu priča koje su slabe tačke pojedinih rasa pasa, kao i koji psi su najizdržljiviji.

Da li će pas u nekom trenutku dobiti neki zdravstveni problem ili ne, zavisi od mnogo faktora, poput ishrane, nege, gena, ali ipak okvirno mogu da se izdvoje slabe tačke za pojedine rase.

Kokeru slaba tačka uši

Za početak, dr Ilić izdvaja koker španijele koji neretko imaju problem sa ušima.

„Različite rase su sklone različitim oboljenjima, te tako, na primer, kokeri zbog položaja ušne školjke češće nego druge rase obolevaju od upale ušiju. Zato je kod njih izuzetno važno obratiti pažnju na higijenu ušiju.“

Doktorka nabraja i na šta treba obratiti pažnju kod drugih rasa.

„Maltezeri i  jorkširski terijeri zbog temperamenta i metaboličkih specifičnosti češće obolevaju od gastritisa, te je ovde primarno odabrati hranu koja će biti lakše svarljiva, najbolje hranu za kuce sa osetljivim stomakom.“

Mops se muči sa disanjem

Doktorka priča i koji su eventualni problemi kod brahicefaličnih rasa, tj. pasa koji imaju specifičan oblik glave i kratku njušku, te spljoštene disajne puteve.

„Tu spadaju, na primer, mops, francuski i engleski buldog i nemački bokser. Skloniji su oboljenjima gornjih disajnih puteva, a u starosti i posledičnih oboljenja srca i pluća. Tu, nažalost, nema praktičnog rešenja“, kaže veterinarska Maja Ilić.

Dalmatinci skloni epilepsiji

Doktorka Ilić priča i da postoje oboljenja koja se genetski prenose.

„Tako se, na primer, u dalmatinaca, češće nego u drugih rasa, javljaju epilepsije i ovde treba pri samom odabiru ljubimca oceniti koliki je rizik s genetske strane da se kod kuce koju želite da uzmete pojavi ova bolest. Potom, kod nemačkih ovčara i labradora u nekim linijama postoji genetska sklonost ka displaziji kukova, te pri odabiru kuce i za njih važi isto“, ističe naša sagovornica.

Postoje i neka oboljenja ili stanja koja su posledica grešaka u uslovima držanja.

„Kod pasa koji žive u stanovima sa klizavim podnim površinama, a gde vlasnici radi lakšeg održavanja higijene uklone tepihe, zbog proklizavanja pri trčanju na zvono ili u igri stradaju ligamenti kolenog zgloba. Taj problem je lako rešiv tako što ćete podove prekriti tepisima ili ponjavicama“, kaže veterinarka Maja Ilić.

Mini-rase nisu aksesoar

Doktorka napominje i da nemarni vlasnici ponekad budu uzrok ozbiljnijih zdravstvenih problema svojih ljubimaca.

„Sve češće možemo videti da se mini-rase kao što su pomeranci, toy pudle ili čivave koriste kao akcesoari, te se „šetaju“ tako što ih vlasnici nose u rukama ili u restoranima i kafićima drže na fotelji ili u krilu. Kod takvih jedinki zbog nedovoljne fizičke aktivnosti često dolazi do problema sa srcem. Male rase treba šetati kao i ostale“, napominje doktorka.

Pojedine boljke karakteristične su za sve ljubimce, a opet zbog nepažnje vlasnika.

„Gastritisi, oboljenja bubrega, pankreatitisi i dijabetes najčešće su ili uzrokovani ili pospešeni pogrešnom ishranom ili davanjem hrane sa stola, što bi trebalo izbegavati. Upale grla mogu biti pospešene davanjem hrane ili vode iz frižidera, što isto treba izbegavati.“

Mešanci najotporniji

Doktorka upozorava da u letnjim mesecima treba voditi računa i o upotrebi klima-uređaja.

„Ne treba dozvoliti ljubimcima da sede na udaru hladnog talasa od klime i treba paziti da se temperatura u stanu leti ne spušta mnogo ispod 24 stepena Celzijusa.“

U svakom slučaju, pre nego što se odlučite da u život uvedete ljubimca, dobro je raspitati se o kako o karakteristikama pojedine rase, tako i o uslovima koje treba obezbediti za zdrav, lep i dug život vašeg ljubimca.

„I na kraju, možda nije loše da razmislite o udomljavanju – mešancima retko šta smeta“, zaključuje dr Maja Ilić, veterinarka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Kućni ljubimci za mirniji život