Kako da psa spasiš od toplotnog udara

kućni ljubimci toplotni udar
Foto: WALTRAUD GRUBITZSCH / AFP / Profimedia

Teško vam je na 40 stepeni? Zamislite onda kako je vašem kućnom ljubimcu koji je ceo u krznu. Zato je dobro znati kako da prepoznate ako ima toplotni udar i kako da ga spasite opasnosti od vrućine.

Hipertermija se obično desi kad telesna temperatura vašeg ljubimca pređe 39,4° C, a ako ona ode preko 41 stepen usled velikih vrućina, a ne neke bolesti, smatra se toplotnim udarom. Kritična temperatura kod kojih dolazi do otkazivanja više organa i smrti je od oko 41,2 do 42,7° C, pišu na sajtu VCAHospitals.com.

Simptomi toplotnog udara kod psa

Psi koji imaju toplotni udar teško dišu, desni su im suve i lepljive i čudne boje, letargični su ili dezorijentisani i mogu da dobiju napad. Mogući su i proliv i povraćanje, kao i staklaste oči.

Sve to se najčešće dešava ako psa ostavite u automobilu bez adekvatne ventilacije, a napolju je velika vrućina. Tada telesna temperatura psa može da skoči naglo, često u roku od nekoliko minuta.

Važno je znati da psi ne mogu da kontrolišu telesnu temperaturu znojenjem kao što to čine ljudi jer imaju mali broj znojnih žlezda, pa je regulišu dahtanjem. Zato pazite da ga ne ostavljate u vrelom autu bez vazduha, čak ni ako idete u prodavnicu na 15-ak minuta.

Osim u autu, psi toplotni udar neretko dobiju ako ih, recimo, vlasnik ostavi vezane u dvorištu, u zagušljivoj kućici, a nisu u senci i nemaju dovoljno vode, ali i ako preterano vežbaju po vrućini.

Pritom, pod većim rizikom su pojedine rase koje imaju specifične disajne puteve, poput mopsa, boksera i buldoga. Kod ovih rasa može se javiti toplotni udar kada su spoljna temperatura i vlažnost vazduha samo umereno povišeni.

Prva pomoć

Ako primetite simptome toplotnog udara kod svog ljubimca, odmah ga polijte vodom, ali ne previše hladnom, i to preko njuške, glave, stomaka i šapa. Na te delove tela možete i da stavite mokru hladnu krpu, koju treba menjati kao hladne obloge kad neko ima temperaturu. Dok ne stignete kod veterinara, pobrinite se da bude na svežem vazduhu.

S druge strane, led i alkohol kao obloge nisu preporučljivi. U svakom slučaju, najpametnije je u tm situacijama psa odvesti stručnjaku jer preterano rashlađivanje tako može da napravi problem.

Posledice

Prognoza za stanje vašeg psa zavisi od toga koliko je povišena telesna temperatura, koliko je dugo trajala hipertermija i kakvo je fizičko stanje ljubimca bilo pre toplotnog udara. Ako telesna temperatura nije bila izuzetno visoka, većina zdravih kućnih ljubimaca će se brzo oporaviti ako se odmah leče. Neki kućni ljubimci mogu doživeti trajno oštećenje organa ili kasnije umreti od komplikacija koje su se sekundarno razvile do hipertermije. Takođe, kućni ljubimci koji imaju hipertermiju izloženi su većem riziku od naknadnog toplotnog udara zbog oštećenja centra za termoregulaciju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Kućni ljubimci za mirniji život