Sve što treba da znaš o letovanju s kućnim ljubimcem

letovanje kućni ljubimac
Foto: Shutterstock

Šta je potrebno od dokumenta, kako da pas najlakše podnese put do mora, kao i kako sa njim na plaži, za Zadovoljnu priča dr Maja Ilić, veterinarka s bogatim iskustvom.

Putovanje s kućnim ljubimcem može biti lepo iskustvo, a može se i pretvoriti u noćnu moru, sve zavisno od toga koliko ste dobro isplanirali i pripremili put. Pre nego što krenete sa ljubimcem, najpre se treba raspitati šta vam je sve potrebno od papira kako za konačnu destinaciju na koju ste se uputili, tako i za one zemlje kroz koje usput prolazite.

Za region pasoš, za ostale zemlje

“Dok vam za putovanje unutar Srbije nije potrebno ništa posebno od papira, za putovanje u Crnu Goru, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu su vam dovoljni pasoš u kome su registrovane redovne vakcinacije, kao i potvrda o zdravstvenom stanju koji izdaje vaš veterinar“, priča veterinarka Maja Ilić.

Za ostale zemlje situacija je nešto drugačija

„Za putovanje u zemlje Evropske unije, što sada uključuje i Hrvatsku, neophodno je da, pored pasoša i potvrda o redovnoj vakcinaciji protiv besnila i potvrde o zdravstvenom stanju, imate i potvrdu o titru antitela na besnilo, kao i sertifikat za put koju izdaje Veterinarska inspekcija. Važno je znati da se uzorkovanje krvi na titar može obaviti tek mesec dana po vakcinaciji, a potvrda o titru postaje važeća tek kad istekne tri meseca od datuma uzorkovanja“, napominje naša sagovornica.

Kada sakupite sve te papire, možete se uputiti preko granice u Evropu i brčati se sa svojim ljubimcem, recimo u Grčkoj.

Za putovanje u Sjedinjene Američke Države nije potreban titar antitela na besnilo, ali tu postoji jedna cka na koju treba obratiti pažnju.

„Titar vam ne treba samo ako putujete direktnim letom ili u minimalnom tranzitu kroz aerodrome drugih zemalja. Ukoliko pak polećete sa nekog od aerodroma unutar Evropske unije, a dotle stižete kolima, pravila za ulazak u zemlje EU važe i ovde.“

A pošto svaka zemlja ima svoja pravila koja se tiču ulaska životinja, najbolje je da se pre puta dobro informišete o detaljima i uslovima pod kojim vaša kuca može na odreženu destinaciju.

Dosta vode i hrane za put

Kada rešite papirologiju, bitno je organizovati sve što kuci može da zatreba usput.

„Kada putujete sa ljubimcima, kao i za sebe, i za njih bi trebalo pripremiti osnovnu prirućnu „apoteku“, koja bi trebalo da sadrži tablete protiv alergija, kremu protiv bakterija i gljivica, malo gaze i fiziološkog rastvora i obavezno neku kremu koja može poslužiti da ublaži posledice opekotina.“

Tako naoružani znanjem, pripremljeni i opremljeni, možete krenuti na put koji će biti jedno lepo iskustvo.

“Ako idete svojim kolima, bitno je pripremiti dovoljno vode i nešto hrane za usput, kao i malo više od uobičajene količine specifične hrane koju vaš ljubimac jede, kao i za sve dane letovanja, jer nije sigurno da ćete baš taj brend i tu vrstu naći i na destinaciji. To je jako bitno jer svaka nagla promena hrane može da izazove poremećaje u varenju i proliv, što bi moglo da pokvari odmor i vama i vašem ljubimcu.“

Iz istog razloga, kaže naša sagovornica, preporučljivo je i da na putu, ukoliko ste u mogućnosti, koristite isključivo flaširanu vodu.

„Ako putujete s kucom, pauze za toaletne potrebe ljubimca pravite na svaka dva, tri sata, a sa macama je jednostavnije, jer mace mogu izdržati duže bez odlaska u pesak. Međutim, njima obavezno postavite posudu s peskom odmah po dolasku na destinaciju. Ukoliko put traje duže od šest sati, posudu s peskom možete postaviti na pod automobila i ponuditi maci da ide u pesak i u toku puta. Ukoliko koristite klima-uređaj u kolima, vodite računa da temperature podesite između 24 i 26 stepeni.“

Sklonite ga od direktnog sunca

Kada konačno stignete na destinaciju, vreme je za uživanje. Ipak, ne treba smetnuti s uma potrebe vašeg čupavca.

„Leti su vrućine našim ljubimcima najveći neprijatelj. Stoga uvek vodite računa da mace i kuce držite u blago rashlađenoj prostoriji, a napolju da imaju pristup senovitom ozelenjenom prostoru, te da ne provode previše vremena (osim preko noći) na popločanim i betoniranim površinama. Ako izvodite kucu u šetnju, imajte na umu da, za razliku od vas, oni ne nose obuću, te da jastučići na šapama dolaze u direktan kontakt sa podlogom po kojoj šetaju. Stoga, ako hodaju po vreloj površini, mogu da dobiju opekotine po jastučićima. Vašu kucu šetajte ranije ujutru i kasnije uveče.“

Ona napominje da je drugi najveći letnji neprijatelj ljubimaca klima-uređaj. Ako imate ljubimce u kući vodite računa da temperatura prostorija u kojima oni borave ne bude ispod 24 stepena (idealno izmedju 24 i 26) ni da ne sede direktno ispod klime, kao i da ne leže na jako rashladjenom podu.

„Ako idete s ljubimcem na plažu, obavezno obezbedite dovoljno vode i vodite računa da leži u hladu, kao i da ga redovno kvasite, makar po ušima, glavi i šapicama, a kod većih vrućina i kuca koje imaju više krzna, i po celom telu“, savetuje veterinarka Maja Ilić.

Šta ako se pas naguta morske vode

Mnogi psi obožavaju da se kupaju u moru, s tim što u tim situacijama treba voditi računa o nekoliko stvari. Kad kuca izađe iz vode, možete je isprati običnom vodom i prosušiti uši peškirom. A ako se pas tokom kupanja naguta slane vode, što je vrlo moguće, od toga može da dobije proliv ili da povrati. Ipak, veterinari kažu da bi sve trebalo da prođe brzo, bez posledica, pod uslovom da je u pitanju čista morska voda, a ne ona puna fekalija ili u marini puna nafte. Ako pak povraćanje potraje, pas možda izgubi minerale i vitamine. U tom slučaju sačekajte da se malo primiri, pa mu ponudite pomalo vode na desetak minuta i dajte mu par manjih obroka. Ako se stanje ne popravi, potražite lokalnog veterinara. Dobar savet je da se svemu posavetujete sa svojim veterinarom i pre puta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram