Ako ste prvu menstruaciju dobili pre 11. godine obratite pažnju na važnu stvar

Menstruacija
Foto: Dmytro Zinkevych / Alamy / Alamy / Profimedia

Određene žene su u većem riziku od dobijanja bolesti.

Kristina Šonvald je za portal yourtango napisala članak o tome kako broj godina u kojoj žena dobije prvu menstruaciju utiču na kasniji razvoj mnogih bolesti.

„Znam tačno koliko sam imala godina kada sam dobila prvu menstruaciju. Bila sam 6. razred, imala sam 11 godina. Ne sećam se kada sam prvi put ugledala sekret na donjem vešu. Znam samo da sam bila uznemirena i uplašena.

Godine u kojoj imate prvu menstruaciju mogu imati značajan uticaj na mnoge faktore u vašem životu.

Ono što je najviše zabrinjavajuće je da su žene koje su dobile menstruaciju pre 12. godine u većem riziku od zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i rak dojke.

Foto: Ivan Dudka / Alamy / Alamy / Profimedia

Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu proveli su više od decenije proučavajući kako menstrualni ciklus utiče na opšte zdravlje žene i 2012. objavili su svoje nalaze u časopisu „Circulation“.

Istraživači su ponovo analizirali podatke iz 117 studija širom sveta, uključujući skoro 120.000 žena sa rakom dojke i preko 300.000 žena bez te bolesti.

Otkrili su da su one žene koje su rano dobile menstruaciju imale veće šanse da dobiju rak dojke.

‘Veličina naše studije, širok raspon starosnih doba i bolesti koje se ispituju učinili su je jedinstvenom i informativnom’, rekao je 2014. glavni autor studije dr Dekster Kanoj.

Dr Džilijen Rivs, vodeća istraživačica, dodala je: ‘Naše novo istraživanje bi trebalo da nam pomogne da bolje razumemo način na koji ženski polni hormoni utiču na rizik od raka dojke. Već smo znali da hormoni povezani sa reprodukcijom imaju veliki uticaj na rizik od karcinoma dojke, i da rani početak menopauze i kasna menopauza povećavaju rizik.’

Iako žene ne mogu da kontrolišu u kojoj godini će dobiti prvu menstruaciju, postoje mnoge stvari koje mogu da urade da smanje rizik od raka dojke. Održavanje zdrave težine, smanjenje alkohola i aktivniji način života će pomoći da se spreči razvoj bolesti.

Istraživači su takođe otkrili da što kasnije žena uđe u menopauzu, to je više izložena riziku od razvoja raka dojke, odnosno što je telo više izloženo hormonima, veća je verovatnoća da će vaše telo razviti rak.

Istraživanje Fondacije za borbu protiv raka dojke ima slične nalaze. Otkrili su da je rizik od dobijanja raka dojke porastao za 15-20 procenata kod žena koje su dobile menstruaciju pre 11. godine nego kod žena koje su da dobile sa 15 ili više godina.

***

Bonus video: Teta Mrazice prikupljaju pomoć i dele novogodišnje paketiće deci slabog materijalnog stanja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram