Intimna higijena u skladu sa ženskom prirodom – menstruacija nekad i sad

Foto: Shutterstock

U svetlu današnjih sloboda, malo je onih koji se sete da je nekada žena bila maltene “prokazana” jednom mesečno, u vreme “menstrualnog ciklusa. Ne tako davno, sramota je bilo i govoriti o ciklusu. Mada, ako ćemo pravo – i današnje naširoko prihvaćeno definisanje tog perioda u ženskom životu kao “oni dani” ima prizvuk onog “ćuti, ne pričaj”. No, istina je da smo u boljem položaju nego žene iz nekih prošlih vremena.

Žene su se nekada tokom menstruacije smatrale nečistim, čak i opasnim, ponegde čak bile u izolaciji. Za vreme renesanse je menstrualna krv smatrana otrovnom i uzrokom pojave definisane kao “ženska histerija”.

Ali, što je zanimljivo, mnogo pre toga, u Starom Egiptu na primer, žene su – ništa manje – nego koristile tampone od papirusa tokom ciklusa, dok su u Starom Rimu dame svoju odeću čuvale koristeći vunene uloške, i živele kao i svaki drugi dan.

Šta se desilo nakon toga i kako je došlo do tabuizacije? Razlog se može tražiti na raznim mestima, od nepoznavanja prirode ženskog organizma preko strahova koji se rađaju iz neznanja, do veličanja čistote u religijskom smislu (koje, kao i svako pogrešno tumačenje, može lako da dovede do raznih zabluda). Prema nekim izvorima, zapadna civilizacija menstruaciju prvi put beleži kao tabu u jevrejskoj kulturi, a onda se priča jednostavno “kopi-pejstuje”, da kažemo modernim jezikom, i širi dalje…

Iako postoje podaci da su se krajem XIX veka širom Evrope i SAD prodavali višekratni ulošci sa suspenzorima i pojasevima, te da su se pojavili i prvi ulošci za jednokratnu upotrebu, istina je da negde sve do početka XX veka ogromna većina žena tokom menstruacije nije koristila ništa. Potom se dešava “bum” i malo po malo dolazimo do današnjih dana kada u prodavnicama morate dooobro da se zamislite i pažljivo proučite ponudu uložaka da biste doneli odluku za kupovinu. Iako deluje naporno, shvatite to kao deo ženske emancipacije – nema skrivanja i “puštanja krvi” u samoći, već imate i slobodu i mogućnost izbora da u moru proizvoda sa krilcima – bez krilaca, sa 3-4-5…kapljica, tankih ili debljih, kratkih ili produženih, sa ili bez mirisa – odabarete baš onaj koji vama odgovara.

Toliko se cela priča uozbiljila da ste sad u mogućnosti da birate i neke alternativne ekološke metode vođenja higijene kao što su na primer menstrulane čašice.

Ako vam ipak najviše odgovaraju higijenski ulošci a “zeleni” ste po opredeljenju, imamo lepu vest za vas: na našem tržištu pojavili su se ekološki ciklusni i dnevni ulošci bella BiObased.

Foto: Promo

Ciklusni ulošci su napravljeni od najmanje 60% obnovljivih izvora, odnosno od najmanje 80% dnevni. Čak je i samo pakovanje bella BiObased od biorazgradivog kartona.

Higijenski ulošci bella BiObased su ujedno i prvi ciklusni i dnevni ulošci kod nas čiji je gornji sloj od 100% bambusa! Bambus je nežan prema koži, obezbeđuje udobnost a poseduje i prirodna antibakterijska svojstva, te omogućava koži da diše.

Foto: Promo

Brinete da li ciklusni ulošci bella BiObased mogu da isprate vaše potrebe? Nema potrebe. Oni imaju više kvalitetnih slojeva koji doprinose sigurnosti dama tokom menstruacije. Ispod sloja materijala od netkanog bambusa nalazi se pamučni sloj, pa viskozno-celulozno jezgro sa odličnom moći upijanja. Zahvaljujući velikim krilcima, ulošci se mogu odlično pričvrstiti za donji veš, dok perforacija u gornjem sloju omogućava da tečnost brzo prodire do upijajućeg jezgra. Posebna struktura samog jezgra poboljšava ravnomernu distribuciju tečnosti.

Dakle, ako tražite proizvod koji brine i o prirodi ali i o vama samima, koji ne sadrži hlor, bez parfema je i dermatološki testiran – ne tražite dalje: bella BiObased ultra-tanki higijenski ulošci su odgovor na vaše zahteve. Uz ove uloške, možete zaista da živite u skladu sa sobom i prirodom svakog dana u mesecu!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram