Zašto se menstruacija menja kad rodiš dete

menstruacija
Foto: Shutterstock

Dosta toga se menja posle porođaja.

Nakon porođaja i vi i beba se navikavate na nov život. Mnogo toga više nije isto, pa tako ni menstruacija, barem neko vreme nakon dolaska bebe.

Bilo da ste se porodili vaginalno ili carskim rezom, proći će nešto vremena pre nego što se vaša menstruacija vrati.

Prvo, u danima i nedeljama nakon što ste se porodili sasvim je normalno da imate krvarenje koje se zove lohije. Prva četiri dana posle porođaja to krvarenje će verovatno biti biti tamnocrveno ili čak crno sa ugrušcima. Između četvrtog dana i dve nedelje, može postati rozikasto braon, a posle dve nedelje će verovatno polako sve više bledeti.

Lohije nije isto što i menstruacija, s tim što može potrajati i duže od pet nedelja.

Takođe, za naredni period posle porođaja treba znati da će menstruacija dosta zavisiti od vraćanja materice u prvobitno stanje, ali i od nivoa vaših hormona, posebno ako dojite. A to može uticati na to kada će vam se menstruacija vratiti.

Hormon koji se proizvodi kada vaše telo stvara mleko zove se prolaktin i potiskuje ovulaciju.

Naime, prolaktin podstiče mlečne žlezde da proizvode mleko nakon rođenja. I sve dok dojite, ovaj hormon će se proizvoditi. Njegov visok nivo sprečava ovulaciju, a ako nemate ovulaciju, nećete dobiti menstruaciju, piše health.

Istraživanja pokazuju da većina žena prvu menstruaciju posle porođaja dobije između 45. i 94. dana nakon porođaja. Međutim, studije kažu i da u proseku treba da prođe 74 dana da bi se menstrualni ciklus vratio, piše forbes. Neke žene cikllus dobiju tek devet meseci posle porođaja, a posebno ako bebu hrane isključivo dojenjem.

Dakle, menstruacija može izostati i tokom celog perioda dojenja, sve je individualno, s tim što je kod žena koje doje obično nema prvih pet, šest meseci, nakon čega se vrati.

Taj period neke žene smatraju vidom kontracepcije, ali treba znati da je i tokom tih dana bez menstruacije moguće zatrudneti. Može da se desi ovulirate čak i pre nego što dobijete prvu menstruaciju posle porođaja, tako da je moguće da budete u plodnim danima a da to ne znate.

A kada se menstruacija na kraju vrati, iskustva pokazuju da je obično manje bolna nego pre. Grčevi su blaži, ali zato krvarenje može biti obilnije, mogući su ugrušci, moguće je da krvarenje krene, pa stane, moguće je da ciklus ne traje uvek jednako, ali mogući su i jači bolovi nego pre.

A ako ne dojite, ovulacija može da se desi i četiri nedelje posle porođaja, a prva menstruacija šest do osam nedelja posle porođaja.

BONUS VIDEO: Investicije za bebe koje se isplate

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram