10 mitova o nezi bebe koje možeš da zaboraviš

saveti za negu bebe
Foto: Profimedia

Dobronamerni saveti majke, svekrve, tetke, sestre često dobro dođu, ali nisu uvek i najbolji za tvoju bebu. Zato pripazi na mitove o nezi deteta i gledaj da ih zanemariš.

Pedijatar Eri Braun, koja je savetnik za roditelje, izdvojila je 10 školskih primera o brizi i nezi beba kojih se ne treba pridržavati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ella | Motherhood Lifestyle (@trekwithella) on


Treba je kupati svaki dan

Bebe se ne znoje kao i odrasli i nemaju neprijatan miris, tako da je njima potrebno kupanje svaka dva ili tri dana. Ako je to ipak deo svakodnevne rutine, ne zaboravi da hidriraš bebinu kožu odgovarajućim preparatima.

Najbolje spava u tihoj i zamračenoj sobi

Dok neka deca zaista imaju lak san, drugoj ne smeta tihi žamor u pozadini i malo svetlosti. Ukoliko navikneš bebu da spava u sobi u kojoj ne vlada apsolutna tišina, to će biti veliki plus za tebe jer ćeš moći da je staviš da odrema u različitim situacijama.

Povišenu temperaturu treba skidati alkoholom

Utrljavanje alkohola u bebinu kožu neće zaista sniziti povišenu temperaturu. Takođe, ovo je i opasna metoda jer bebina koža može da apsorbuje alkohol.

Ne treba je uzimati kad plače da se ne razmazi

Bebe mlađe od četiri meseca imaju nekoliko samoumirujućih strategija. Mališani znaju da se umire sisanjem, a uzimanjem bebe u naručje kad plače pomoći ćeš joj da nauči da ćeš uvek brinuti o njoj.

Pročitajte još:

Noću joj treba menjati mokre pelene

Urin je sterilan, a pelene su danas dobro upijajuće, tako da je u redu ako ostaviš bebu u vlažnoj peleni tokom noći. Međutim, ako je tvoja beba predugo u peleni punoj kake, to može da izazove infekciju urinarnog trakta ili bešike, pogotovu kod devojčica, pa ako nanjušiš da se pelena oseća, promeni je.

Vrlo je važno svakodnevno sterilisati sve flašice i cucle

Steriliši flašice i cucle kada ih prvi put izvadiš iz pakovanja, ali nakon toga je sasvim dovoljno oprati ih vodom i deterdžentom. Bebe su mnogo više izložene bakterijama u okolini nego onima koje ostaju na dobro opranim bočicama i cuclama.

Treba da spava na stomaku

Najsigurniji položaj za bebu je spavanje na leđima. Ranije su lekari strahovali da bi bebe mogle da se zagrcnu od malo pljuvačke ako ne leže na stomaku ili na boku, ali današnje studije pokazuju drugačija mišljenja.

Dodavanje žitarica u mleko produžava bebin san

Odloži uvođenje čvrste hrane dok beba ne napuni šest meseci. Istraživanja pokazuju da deca kojoj je uvedena čvrsta hrana pre četvrtog meseca teže spavaju. Takođe, studije su povezale rano uvođenje čvrste hrane i gojaznosti kasnije u životu.

Važno je hraniti je po strogo određenom rasporedu

Bebe je najbolje hraniti kada to one žele jer njihovi unutrašnji signali im govore kad su gladne, a kad su site. Postavljanjem rasporeda ishrane možeš da poremetiš urođene navike svoje bebe.

Pročitajte još:

Deci su potrebne cipele s jakim đonom

Bebe koje tek počinju da hodaju koriste svoje prste za hvatanje površine, pa se preporučuje da hodaju bose u zatvorenom prostoru. Da bi prstići ostali sigurni napolju, bolje je da nabaviš cipele koje dobro prianjaju uz tabane.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram