Tri najveće greške koje pravimo kad disciplinujemo decu

Alamy / Alamy / Profimedia

Roditeljstvo je jedan od najtežih zadataka u životu, i nikome ne dolazi lako. Ovo su tri najčešće greške koje roditelji prave u vaspitavanju deteta.

Kako piše „Zelena učionica“ mnogi roditelji se odlučuju za drugačiji pristup roditeljtvu nego što su to činile neke starije generacije. Umesto insistiranja na disciplini i strogim pravilima, radije biraju smiren i nežan odnos sa svojom decom, što je nekada pravi izazov. Često se čini da je svaki trud uzaludan i da se dete i dalje ponaša nepodnošljivo uprkos svakom našem trudu. Ipak, ne sme se odustati.

Poenta pozitivnog roditeljstva nije da dete u najkraćem roku smirite i da ono prestane da histeriše, već da vas u tim situacijama vidi kao podršku.

Kako ne biste izgubili strpljenje i kako biste uspeli da to postignete, obratite pažnju da izbegnete ove tri greške.

Ne precenjujte decu

Razmišljajte logično: ne možemo očekivati od trogodišnjeg deteta da nema izlive besa i da odmah zna da deli, kao ni od tinejdžera da ne viče i da se uvek složi sa vama. Često ponašanje koje od deteta očekujemo nije uopšte u skladu sa njihovim stepenom emocionalnog i psihološkog razvoja.

To što bi trebalo da smanjite očekivanja od svoje dece ne znači da su njihova loša ponašanja zapravo i prihvatnjiva. Međutim, imajte na umu da ona nisu odrasle osobe, i da mnoge stvari tek treba da nauče.

Setite se da i sami imate svoje „žute minute“, odnosno situacije u kojima pobesnite i ne možete da se iskontrolišete. I to je sasvim normalno i za decu. Deca se često ne ponašaju na takav način namerno, već samo reaguju u skladu sa svojim stepenom razvoja.

Ne pokušavajte da „popravite“ decu

Normalno je da svaki roditelj želi da koriguje loša ponašanja koja primeti kod svog deteta. Žele da se šestogodišnjak ponaša mirnije i manje svađa sa bratom, žele da ih tinejdžer više sluša i da se manje duri. Svaki neuspeh u postizanju ovih ciljeva roditelji smatraju ličnim neuspehom u vaspitanju dece.

Decu ne treba posmatrati kao nekakvu mašinu koja se može popraviti. Ona su ljudska bića sa manama koje nekada ne mogu tako lako da nestanu. Ono što treba da uradite je da promenite pristup. Ne mislite u pravcu “Kako da popravim ovo”. Umesto toga, preispitajte da li očekujete previše. Zapitajte se ovo: „Mogu li ja, kao odrasla osoba, da pokušam da preusmerim situaciju i olakšam detetu stresnu situaciju?”

Još saveta o roditeljstvu:

Sve shvatate lično

Bez obzira da li ste strogi ili pak nežniji roditelj, vaše dete će bez obzira da ima izlive besa i histerije. To je jednostavno prirodno i neizbežno, i zbog toga ne smemo da krivimo sebe, a ni dete.

Uvek će biti grešaka. I ono što vi pogrešno uradite sada, neće imati neki prevelik uticaj na dete već naredne nedelje. Roditeljstvo je posao za mnogo duži period i rezultati će se videti i za 20 godina.

Ne upoređujte sebe sa roditeljima na Instagramu i probajte da pobedite osećaj krivice. Nemojte se osećati manje uspeđnim i vrednim zbog malih grešaka. Kada vas ovakva osećanja obuzmu, vi se osećate loše, pa se i vaše strpljenje i tolerancija se smanjuju. Onda rizikujete da postante roditelj koji ne želite da budete, a to je ono što će i vaše dete usvojiti kao model ponašanja.

Kako biste pomogli vašem detetu da izraste u valjanu osobu, morate sami da imate puno samopouzdanja i vere u ono što radite – jer to je ključ za stvaranje kvalitetnog odnosa sa decom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram