10 stvari koje bih volela da sam znala dok su deca bila mala

saveti o roditeljstvu
Foto: Profimedia

S drugim detetom je lakše nego s prvim, slažu se mnogi roditelji, jer uglavnom znaju šta da očekuju. A zar ne bi bilo sjajno i sa prvim biti pripremljen na sve avanture i izazove koji nesumnjivo dolaze?

Mama četvoro dece s iskustvom od 14 godina napisala je na svom blogu savete kojih bi novi roditelji trebalo da se pridržavaju kako bi lakše preživeli prvu godinu.

Danas mama i blogerka, Kejt je nekad bila vaspitačica u vrtiću, a sada ima neurednu kuhinju, zarastao vrt i četvoro dece. Na svojoj stranici Picklebums napisala je kako je pričala s prijateljicom čije prvo dete uskoro puni godinu dana. Rekla joj je da je iscrpljena i pita se zašto bi neko bio toliko lud i imao još dece.

Još saveta o roditeljstvu:

Kejt joj je kroz smeh odgovorila da nikad nije imala samo jedno dete, pa ne zna o čemu priča, ali da postaje lakše ili jednostavno ti postaješ bolji u majčinstvu nakon prvog puta. Shvatila je da je to njen ‘posao’ već 12 godina i da sad u stvari zna neke trikove koji sve čine lakšim.

Ona je podelila 10 saveta za koje je rekla da bi volela da ih je znala dok su joj deca bila sasvim mala.

  • Knjige o roditeljstvu nemaju sve odgovore, kao ni ‘stručnjaci’ oko tebe. Ti najbolje poznaješ svoje dete.
  • Žirevi su loši, loši za mašinu za pranje veša. Uvek pre pranja proveri džepove, posebno u jesen!
  • I to će takođe proći… Stvarno hoće.
  • Najbolji način da zaštiš krevet od piškenja i povraćanja – peškir, kesa za smeće, peškir, kesa za smeće, sloj ispod sloja ispod sloja.
  • Dečaci mogu da piške na svakakvim (ponekad i groznim) mestima. Devojčice mogu da popiške svoje noge, sve do stopala, dok ne savladaju savršen ugao.
  • Spavanje celu noć, prvi koraci, hodanje – velike su zamke za poređenje s drugom decom ako ste roditelj prvi put… NEMOJTE TO RADITI.
  • Savladavanje umetnosti osmeha i nejasnog klimanja glavom je ključna – za dobronamerne savete, glupe komentare, takmičarski nastrojene roditelje, ali i u situacijama kad si jednostavno toliko umorna da ne možeš da se koncentrišeš na ono što drugi govore.
  • Ima vremena… Nemoj da se zavaravaš mišlju da moraš da žuriš svakog dana, uostalom, nema ni smisla jer više nikad nigde nećeš doći na vreme.
  • Ako ste ti i tvoje dete bili čisti kad ste izašli iz kuće, smatraj to pobedom. Niko neće primetiti tu mrlju od bebinog bljuckanja ako nosiš krem majicu.
  • Bićeš umorna. Umornija nego što si mogla zamisliti da je moguće, a ipak ćeš sve koliko-toliko dobro obavljati. Da, to je neverovatno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kelsey Ahlborn (@kelseyyahlborn) on


Kejt na kraju kaže da neke stvari moramo da proživimo sami i da naučimo iz njih, a roditeljstvo je jedna od njih.

„Bićete roditelji kakvi ćete biti. Davaćeš sve od sebe, nekad ćeš se osećati kao promašaj, većinom se na kraju dana pitajući kako si sve to uspela. I to je u redu“, kazala je ona i napomenula da ozbiljno uzmeš u obzir savet o žirevima i zaštiti kreveta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram