Zagrepčanka o beogradskim frajerima: Tko je tu lud?

Nađa Irena Fisić Foto: Privatna arhiva

"Jedno je doći u provod, a drugo je ovdje živjeti."

Nađa Irena Fišić zagrebačka je novinarka sa više od 20 godina iskustva u medijima. Nakon Azije i i Balija, izabrala je Beograd za svoj dom. Ovde živi nešto duže od godinu dana i svake će subote prenositi svoje utiske – šta je oduševljava, čudi, šta ne razume i zašto misli da je Beograd trenutno najbolji grad za život.

„Poznata je dugogodišnja veza između beogradskih frajera i zagrebačkih cura. Mi padamo na njihov šarm, oni na naš naglasak. Osim toga Beograd je oduvijek bio vikend destinacija gdje Zagrepčani odlaze u provod, a Zagrepčanke po dozu bustanja ega. Nema do beogradskog laskanja i šarmiranja. Beograđanin vam prilazi odmah, bez čekanja i oklijevanja. Ulijeće, kreće u razgovor, smiješka vam se, gleda vas kao u boginju. Sa Zagrepčaninom se gledate mjesecima preko šanka, plešete neki labuđi ples jedno oko drugog i minglate u istom društvu dok ne dobijete poziv na piće. Naprosto je drugačiji mentalitet.

No, izgleda da čarolija beogradskih frajera traje koliko i magija subotnje večeri. Kratko i slatko. Jedno je doći u provod, a drugo je ovdje živjeti. Jedno je upoznati deset frajera za večer, sasvim drugo s nekim ostvariti neki normalan odnos.

Molim te, napiši mi jednu kolumnu o ovim našim frajerima – kaže mi urednica jedan dan.

Samo jednu? – pitam je.

Jer u ovih godinu i pol dana Beograda naslušala sam se, vidjela, doživjela, vjerovala i „iznevjerovala“ tolikim pričama da bi možda bilo i za jedan roman. Pa krenimo redom:

LASKAVCI

U Zagrebu se komplimenti ne daju olako, a kad se već daju onda se tako ozbiljno i misli. Ovdje pljušte. Lepa si, najlepša, kakva si riba, dominiraš, mačkoooo, odmah sam te zametio… Ništa to ne znači. Malo si nabildaš ego i kreneš dalje. Nikako ne misliš da je sve to stvarno istina.

ISPALJIVAČI

Ako se sjećate Obećavaća opće prakse – koji neovisno o spolu obećavaju sve i svašta, pa ispale – Obećavaći frajeri su tu vještinu podigli na novi nivo i svoja obećanja obično ne ostvaruju. Zovu te na kavu, večeru, na dejt. Pri tom se polome da smisle neko mjesto ili radnju koje ti se sviđa, dogovore vrijeme, obećaju doći po tebe ili do tvog kvarta. Ako ti se u početku baš i ne ide, bit će još uporniji. I onda dan, pola dana ili – najčešće sat ili dva prije dejta – stiže poruka da je baš eto nešto iskrslo.

E, pokvario mi se mobitel, nešto mi šteka.

Ma nešto razmišljam, možda bolje neki drugi dan, kiša će.

Idu toliko daleko da sve dogovore, danima šalju poruke, nabrijavaju se, prepiska teče, ti se smekšaš. I onda – prestanu pisati. Ne jave se nikada više! Ono – nula, tišina, ništa… Djevojke se pitaju, dobro što se dogodilo, tko je tu lud? Ali odgovor se obično ne dobije nikada, jer oni su naprosto:

GHOSTERI

U prijevodu pretvore se u duha. Samo nestanu odjednom ničim najavljeni. Ali prije toga ništa ne govori tome u prilog. Dapače. Nije ovo samo u Beogradu, nebrojene cure diljem svijeta iskusile su ovo najgore od svih ispaljivanja. A zašto? Eh, znala sam da jedna kolumna nije dovoljna. Tek smo zagrebali površinu.“

***

Bonus video: Prosidba na fudbalskom terenu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram